Overzicht van de labotest

Norovirus GI/GII (PCR) Bijsluiter (intern gebruik)

Afname

Materiaal:
Faeces

Analyse

Uitvoerend labo:
Klinisch Laboratorium

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke Info:

Algemeen

Acute gastro-enteritis is een frequent voorkomende aandoening wat gepaard kan gaan met nausea, overgeven, diarree en abdominale pijn. Diagnostiek wordt aanbevolen bij ernstige, langdurige symptomen, bij verblijf in het buitenland, in geval van collectiviteiten (crèche, woonzorgcentrum) of bij patiënten met risico tot ernstig verloop. Traditioneel faeces-onderzoek (cultuur) is vaak tijdrovend. Moleculaire panels zijn gevoeliger en verminderen drastisch de turnaround time (tijd tussen ontvangst van het staal en resultaat) in het labo. Een snelle diagnose draagt bij tot het optimaliseren van de behandeling en heeft zijn nut bij het snel in kaart brengen van eventuele gastro-enteritis uitbraken. De hoge negatieve predictieve waarde van de test (een negatief resultaat sluit een infectie zo goed als uit) is een bijkomende meerwaarde van deze techniek. Bovendien kunnen met PCR bepaalde kiemen worden opgespoord die niet of moeilijk op te sporen zijn met cultuur (bv. entero-invasieve E. coli).

Moleculair panel?

Dit betekent dat de test de techniek PCR (polymerase chain reaction) gebruikkt. Hierbij wordt het genetisch materiaal van pathogene kiemen exponentieel geamplificeerd en vervolgens gedetecteerd. De test spoort meerdere pathogenen tegelijk op, dit noemt een "multiplex PCR" of een "panel". Wanneer het gaat over opsporen van DNA wordt vaak gesproken over "moleculaire" testen, vandaar de benaming "moleculair panel".

Teststrategie

U heeft de mogelijkheid om volgende panels aan te vragen:
    -Het volledige moleculair panel
    -Het bacteriële moleculair panel
    -Het virale moleculair panel
    -Het parasitaire moleculair panel
    -Combinaties van de afzonderlijke moleculaire panels


Ook blijft de mogelijkheid bestaan om enkel C.difficile als individuele moleculaire test aan te vragen.
Indien de PCR positief is voor een bacteriële verwekker, zal vervolgens een cultuur met antibiogram worden uitgevoerd (behalve voor Campylobacter spp.). Naast dit aanbod blijft het labo ook nog traditionele testen uitvoeren, zoals het opsporen van parasieten of helminten

Aandachtspunten bij de interpretatie

    -Niet alle positieve resultaten wijzen op een actieve infectie. De detectie van genetisch materiaal geeft geen zekerheid over het al dan niet “in leven zijn” van het organisme. Bv. bij een zwak resultaat na behandeling gaat het vermoedelijk om “dode”     pathogenen. Zwakke resultaten bij afwezige kliniek kunnen op kolonisatie wijzen.
    -Meerdere pathogenen kunnen in één staal teruggevonden worden wat de interpretatie kan bemoeilijken.
    -Niet alle gastro-intestinale virussen/bacteriën/parasieten worden opgespoord met dit panel, echter de frequentste worden gedetecteerd. Bij blijvende klachten en negatieve moleculaire test, kan u het labo contacteren voor aanvullende testen.
    -Resultaten worden kwalitatief (negatief vs positief) gerapporteerd

Kostprijs voor de patiënt

Voor de patiënt is er GEEN extra meerkost verbonden aan de overschakeling naar deze gevoeligere techniek. De prijzen blijven in grote lijn gelijkaardig als voorheen.


Bijkomende Info:

Targets in viraal panel:

    -Adenovirus (F40/F41)

    -Astrovirus

    -Norovirus (GI/GII)

    -Rotavirus (type A)

    -Sapovirus (I/II/IV/V)


Nomenclatuur

Nomenclatuurcode:
552016
Beschrijving:
552016 - 552020 B 250 Opzoeken van infectieuze agentia met een immunologische techniek #(Maximum 3)(Cumulregel 323)
Bron: RIZIV website op 01/05/2025

Laatst gewijzigd op

2025-01-17 11:25:00
dept