Overzicht van de labotest

Reactieve lymfocyten Bijsluiter (intern gebruik)

Afname

Materiaal:
EDTA
Bewaarcondities voor transport:
2 - 10
Aandachtspunten:

kamertemperatuur: 4 u


2 - 8 °C: 8 uur

Afname instructies:

Analyse

Uitvoerend labo:
Klinisch Laboratorium
Uitvoeringsfrequentie:
dagelijks

Referentiewaarden

Leeftijd Man Vrouw
0.0-2.0 % 0.0-2.0 %

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke Info:

Lymfocyten vormen één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen. Ze omvatten zo’n 30-40 procent van het totaal aantal witte bloedcellen.


De lymfocyten worden aangemaakt in het beenmerg. Daarna volgen ze 2 rijpingswegen. De ene rijpingsweg vindt plaats in het beenmerg. De andere vindt plaats in de thymus. De lymfocyten die rijpen in het beenmerg noemt men de B-lymfocyten, de lymfocyten die rijpen in de thymus noemt men de T-lymfocyten.


Lymfocyten met een afwijkende morfologie kunnen we de atypische lymfocyten noemen. De differentiatie van de witte bloedcellen gebeurt doorgaans automatisch. Indien er zich afwijkende cellen in het bloed bevinden, worden deze microscopisch beoordeeld.


Er bestaan twee soorten atypische lymfocyten, namelijk de suspect reactieve en de suspect maligne.


De suspect reactieve lymfocyten kan men voornamelijk terug vinden bij een infectie zoals EBV (abstein-barr virus) of CMV (cytomegalovirus). Daarnaast kunnen deze lymfocyten ook terug gevonden worden als reactie op het gebruik van medicatie, een vergiftiging, toxiciteit, overgevoeligheid of als reactie op andere aandoeningen. Reactieve lymfocyten zijn vaak voorkomend en hoeven niet steeds op een pathologie te wijzen.


Daarnaast kunnen de suspect maligne lymfocyten voorkomen. Deze kunnen aanwezig zijn bij lymfoproliferatieve aandoeningen, bijvoorbeeld een lymfoom of chronische lymfatische leukemie.


 


Bron:


-          https://www.star-mdc.nl/zorgverleners/snel-betrouwbaar-en-dichtbij/laboratoriumonderzoek/klinische-chemie-2/leukocyten-differentiatie-2/


-          https://www.saltro.nl/zorgverleners/diensten/laboratoriumonderzoek/klinische-chemie-en-hematologie/leukocyten-differentiatie/veelgestelde-vragen-leukocyten-differentiatie/


-          Uptodate -> figuur


https://www.mmmig.nl/ziektebeelden-en-verwekkers/ebv-mononucleosis-infectiosa/achtergrond/ ->


 

Laatst gewijzigd op

2025-01-20 13:14:00
material