Afname

Aandachtspunten:

4 - 8 °C: 24 uur

Analyse

Antwoordtijd:
Maximaal 24 uur na ontvangst
Uitvoeringsfrequentie:
dagelijks
EQC Deelname?:
ja

Referentiewaarden

Leeftijd Man Vrouw
6-45 U/l 6-34 U/l

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke Info:

Testindicaties:


ALAT wordt vaak aangevraagd bij patiënten die tekenen van een leverstoornis vertonen zoals: vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine of een lichte ontlasting. Daarnaast wordt de test aangevraagd bij mensen die mogelijk het hepatitisvirus hebben opgelopen of bij alcoholisten.


Vitamine B6 is een cofactor van ALAT: bij vitamine B6 tekort kan een schijnbare verlaging van de ALAT activiteit zich voordoen


(Patho-)fysiologie:


Het bloedonderzoek naar alanineaminotransferase (ALAT) wordt gebruikt om leverbeschadiging te detecteren. Meestal wordt de test tegelijk met het andere leverenzym aspartaataminotransferase (ASAT) aangevraagd als onderdeel van een onderzoek naar de leverfunctie.


Het meten van ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. De verhouding tussen ASAT/ALAT kan worden gebruikt om onderscheid te maken in de stadia van leverbeschadiging. De verhouding tussen ASAT en ALAT geeft ook een indicatie van het type beschadiging. Indien de levercellen kapot gaan geldt vaak ASAT > ALAT maar bij een virale hepatitis zonder celverval is het vaak andersom, daarbij geldt: ALAT > ASAT. ALAT wordt ook vaak gebruikt om het beloop en effect van therapie te kunnen meten bij mensen met een leverziekte. Daarnaast zijn er ook medicijnen die effect op de lever kunnen hebben. Voor sommige medicijnen is het raadzaam de leverfunctie te controleren en indien deze verslechtert misschien te wisselen naar een ander medicijn.


Betekenis van het resultaat:


Verhoogd:


  • Leverschade 
  • Virale hepatitis
  • Obstructie van de galwegen


Verlaagd: 


Vitamine B6 tekort


Aandachtspunten:

Nomenclatuur

Nomenclatuurcode:
125134
Beschrijving:
125134 - 125145 B 125 Doseren van aspartaat aminotransferasen en alanine aminotransferasen #(Maximum 1) (Cumulregel 4)
Bron: RIZIV website op 01/05/2024

Laatst gewijzigd op

2023-09-26 09:00:00