Bloedbezinkingssnelheid

Synoniem

erytrocytbezinkingssnelheid, bezinking, BSE, ESR

Materiaal

EDTA-volbloed

Transportcondities

4 - 25 °C

Dag van bepaling

Dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

Nee

Bewaarcondities staal

Kamertemperatuur: 8 uur

Koelkast (4 - 8 °C): 24 uur

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

nee

RIZIV nomenclatuurcode

127153 - 127164 B 40 Meten van de snelheid van de globulaire sedimentatie (Maximum 1)(Cumulregel 101) Klasse 2 (Urgentie)

Wetenschappelijke achtergrond

De methode gebruikt een nieuwe innoverende techniek voor het bepalen van de erythrocyten sedimentatie snelheid (ESR). In tegenstelling tot de referentiemetode (Westergren) is het resultaat hierdoor sneller beschikbaar. Via capillaire fotometrie wordt gedurende 20 seconden de kinetiek van de RBC aggregatie gemeten. Een daling in doorgelaten licht in de tijd, wordt dan via een algoritme omgerekend naar een ESR in mm/h.

De ESR is een niet specifieke test voor de meting van een acute fase reactie. Het wordt gebruikt als een routine screening maar eveneens voor de therapeutische opvolging van aandoeningen zoals rheumatoide arthritis, myocard infarct en tuberculose.

De meerderheid van de acute en chronische infecties, neoplasieën en degeneratieve aandoeningen worden geassocieerd met stijgingen in de concentratie van de acute fase eiwitten.

Verhoogde waarden:

  • Een verhoogde concentratie aan acute fase eiwitten (haptoglobine, C-reactief proteïne, fibrinogeen, ceruloplasmiden en gammaglobulinen) veroorzaakt een stijging van de ESR.
  • De ESR stijgt eveneens bij anemie en vanaf de derde maand in de zwangerschap, maar normaliseert 3 weken na de bevalling.
  • De ESR wordt beïnvloed door leeftijd, geslacht, menstruele cyclus en geneesmiddelen.

Verlaagde waarden:

  • Verlaagde waarden worden gevonden bij polycythemie, hypofibrinogenemie, hartinsufficiëntie, levernecrose en morfologische afwijkingen van de erythrocyten zoals poikilocytose, sferocytose en sikkelcellen.

Wat moet ik nog meer weten?

Naast de BSE wordt tegenwoordig ook vaak de hoeveelheid C-reactief proteïne (CRP) in bloed gemeten. Dit eiwit wordt aangemaakt bij ontstekingen en infecties. De CRP-test blijkt veel sneller te reageren op infecties dan de bezinkingssnelheid. Bovendien wordt CRP minder beïnvloed door storende factoren, waardoor veranderingen in de CRP nadrukkelijker aan een verbetering of verslechtering van een infectie of ontsteking kunnen worden toegeschreven.

Referentiewaarden
M V
70 j - 120 j 0-46 0-46
50 j - 70 j 0-37 0-39
14 j - 50 j 0-28 <37
< 14 j 0-34 0-34
Eenheid

mm/u

Methode

Capillaire fotometrie voor rode bloedcel aggregatie

Mogelijke interferentie

Let op, kan negatief zijn bij sommige multiple myeloma (geeft discrepanties tov Westergrenmethode)

Benodigd staalvolume

800 µL

Detectielimiet

2 mm/uur

Toegelaten staaltypes

EDTA-volbloed