MRSA

Synoniem

Methicilline-resistente Staphylococcus aureus

Materiaal

Varia

Transportcondities

2 - 25 °C

Dag van bepaling

Dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

Nee

Bewaarcondities staal

Zo snel mogelijk naar labo

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

ja

RIZIV nomenclatuurcode

550410 - 550421 B 300 Anaërobe kweek van etter, BAL vocht, punktievloeistoffen (exclusief vaginale en bovenste luchtwegen monsters, urine en faeces) (Maximum 1) Klasse 14

Wetenschappelijke achtergrond

Staphylococcus aureus is een coagulase-positieve staphylococ die bij de mens commensaal aanwezig kan zijn in de neus, het perineum en (zeldzamer) op de huid. Deze bacterie kan verschillende soms ernstige infecties veroorzaken, zoals huidinfecties (furunkel, impetigo), sepsis met osteomyelitis, endocarditis of septische arthritis en pneumonie. Sommige varianten produceren ook toxines: enterotoxines veroorzaken acute enteritis via besmet voedsel, epidermolyse-toxines die een afschilfering van de huid veroorzaken (Staphylococcal Scalded Skin Syndrome of SSSS) of een toxine dat het Toxic Shock Syndrome (TSS) veroorzaakt met koorts, huidrash, en eventueel shock en overlijden tot gevolg.

MRSA kan infectie veroorzaken vanuit de eigen flora (dragerschap; endogene bron), maar kan ook overgedragen worden van patiënt tot patiënt via de handen van verpleegkundige, artsen, ... ('ziekenhuisbacterie'; exogene bron). Om dit te voorkomen is handhygiëne heel belangrijk en is het van belang om te weten of patiënten drager zijn van MRSA.

Methode

Kweek op selectieve en chromogene voedingsbodem. Bij groei van verdachte (groene) kolonies wordt de identificatie bevestigd met een agglutinatietest ter opsporing van PBP2'.

Benodigd staalvolume

Wisser

Toegelaten staaltypes

Steriele wisser (Eswab) van neus en perineum