Foliumzuur in de RBC
Synoniem

F-RBC

Materiaal

Serumbuis met gel

Transportcondities

2 - 8 °C

Dag van bepaling

dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

nee

Bewaarcondities staal

4 - 8 °C: 24 u

ISO 15189 accreditatie?

nee

RIZIV nomenclatuurcode

541450 - 541461 B 300 Doseren van foliumzuur in de erythrocyten met niet isotopen-methode (Maximum 1)(Cumulregel 304) Klasse 14

Gerelateerde richtlijnen

enkel bij te laag folaat in het serum, kan deze test van klinisch belang zijn.

Wetenschappelijke achtergrond

Foliumzuur behoort tot de groep van de folaten en maakt, net zoals vitamine B12, deel uit van de groep van de wateroplosbare B-vitamines. Folaten zijn noodzakelijk als co-enzym in verschillende enzymatische processen in het menselijk lichaam. In het bijzonder speelt foliumzuur een belangrijke rol in de aanmaak en herstel van cellen (bvb. rode bloedcellen), bij de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel, alsook bij de aanmaak van nucleotiden (bouwstenen van het RNA/DNA).

Het menselijk lichaam is zelf niet in staat om foliumzuur aan te maken. Foliumzuur wordt, onder de vorm van folaat, opgenomen door de darm via de voeding. De dagelijkse behoefte foliumzuur is ongeveer 50 microgram. Voedingsproducten rijk aan foliumzuur zijn:  bladgroenten, citrusvruchten, bonen en peulvruchten. In mindere mate aanwezig: dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte, melk en eieren. Voorts worden bepaalde voedingsproducten (bvb. graanproducten) verrijkt met foliumzuur.

De reserve hoeveelheid foliumzuur wordt opgeslagen in de lever.

Een gebrek aan foliumzuur kan de oorzaak zijn van een bloedarmoede, in het bijzonder een macrocytaire megaloblastaire anemie (‘te grote rode bloedcellen’). Voorts kan een tekort aan foliumzuur aanleiding geven tot neurologische symptomen.

In de zwangerschap bestaat er een verhoogde nood aan foliumzuur aangezien celdeling van primordiaal belang is voor de groei van de foetus. Een foliumzuurtekort kan in deze situatie aanleiding geven tot spina bifida (‘open ruggetje’) bij de foetus.

Referentiewaarden
M V
280-791 280-791
Eenheid

ng/ml

Methode

chemiluminescentie

Benodigd staalvolume

200 µl

Toegelaten staaltypes

EDTA bloed