FESAT

Synoniem

Fe-saturatie

Materiaal
Transportcondities

kamertemperatuur, 4 - 8 °C

Dag van bepaling

dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

nee

Bewaarcondities staal

kamertemperatuur, 4 - 8 °C: 24 uur

ISO 15189 accreditatie?

nee

Wetenschappelijke achtergrond

Ijzer is noodzakelijk voor de aanmaak van hemoglobine en dus rode bloedcellen in het beenmerg. Hemoglobine, op zijn beurt de belangrijkste bouwsteen van rode bloedcellen, is een eiwit in het bloed dat instaat voor de binding aan en het transport van zuurstof doorheen het lichaam. Verder is ijzer ook noodzakelijk voor de werking van enkele enzymen.

Ijzer wordt opgenomen via de voeding door het gastro-intestinaal stelsel. Ijzer is in het bloed gebonden aan een transporteiwit, transferrine genaamd, en wordt op deze manier vervoerd doorheen het lichaam. Het eiwit transferrine wordt geproduceerd in de lever.

De transferrine saturatie geeft aan voor hoeveel procent het ijzer verzadigd/gebonden is aan het transferrine is zodus eveneens een indirecte maat voor het transferrine. Een interessante eigenschap van deze test is dat het zo goed als niet beïnvloed wordt door inflammatie (i.t.t. transferrine en de TIBC).

 

Om de transferrine saturatie te berekenen wordt de hoeveelheid ijzer in het bloed gedeeld door de TIBC. Het meten van de transferrinesaturatie is een uiterst waardevolle test ter detectie van ijzerstapelingsziekten (hemochromatose (erfelijk) of hemosiderose (verworven)).. 

Transferrinesaturatiewaarden van meer dan 45% (vrouw) of meer dan 51% (man) zijn suggestief voor een erfelijke hemochromatose. Dt kan verder genetisch worden getest (HFE mutaties C248Y en H63D).

 

Wat moet ik nog meer weten?

berekende test uit Fe en TRF

Referentiewaarden
M V
20.0-50.0 20.0-50.0
Eenheid

%

Methode

berekende test uit Fe en TRF

Toegelaten staaltypes

serum