Thuistest helpt om meer vrouwen met baarmoederhalskanker op te sporen

In de strijd tegen baarmoederhalskanker gaat de overheid nu ook thuistests gebruiken. Dat moet meer vrouwen over de streep halen om mee te werken aan preventief onderzoek.

Baarmoederhalskanker is goed te genezen als de ziekte op tijd opgespoord wordt, maar als ze pas in een laattijdig stadium wordt ontdekt – wanneer er al uitzaaiingen zijn buiten de baarmoeder – sterft meer dan 80% van de patiëntes eraan. Daarom krijgen alle Vlaamse vrouwen tussen 25 en 64 sinds 2013 een uitnodiging in de bus om gratis een uitstrijkje te laten nemen. Zo wordt er gescreend op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker kan aankondigen. Toch gaat slechts de helft hierop in.

“Dat moet beter en dus starten we met een thuistest net zoals dat bij dikkedarmkanker al gebeurt, met een potje voor een staaltje stoelgang. Zo hopen we vrouwen die schroom hebben om naar de gynaecoloog of dokter te gaan ook te bereiken”, zegt dokter Patrick Martens, hoofd van het Centrum voor Kankeropsporing. “Vooral oudere vrouwen, kansarmen en allochtonen passen nu voor de screening, maar net zij zijn sterker vertegenwoordigd bij de kankergevallen.”

De thuistest start dit najaar met een proefproject bij 40.000 vrouwen in de steden Antwerpen en Genk, Noord-Limburg en de Antwerpse Kempen. Geselecteerde vrouwen tussen 30 en 65 krijgen een spuitje thuisgestuurd. Bedoeling is dat ze zelf een staaltje slijmvlies uit de vagina nemen en dat opsturen naar het labo. “Enkel vrouwen bij wie het HPV-virus aanwezig is, moeten dan naar de dokter voor een uitstrijkje.” Jaarlijks worden in België 643 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. 190 vrouwen per jaar sterven aan de ziekte.

De test werd eerder al ingevoerd bij onze Noorderburen. Een studie van het VU medisch centrum in Amsterdam toont aan dat ruim 30% van de vrouwen die geen uitstrijkje laten maken bij hun arts, wél willen deelnemen aan een thuistest voor het opsporen van humaan papillomavirus (HPV). De HPV-thuistest is heel geschikt voor detecteren van (voorlopers van) baarmoederhalskanker.

Het VUmc concludeert dat met het gebruik van de HPV thuistest het aantal gevallen van baarmoederhalskanker kan afnemen. Tevens verbetert de effectiviteit van het onderzoek naar baarmoederhalskanker met inzet van de thuistest.

Bron: hln.be; sanconet.be; demorgen.be