Te laag vitamine D gehalte gelinkt aan snellere cognitieve achteruitgang in ouderen

vitamins

Een recente studie heeft aangetoond dat een te laag vitamine D gehalte vaak voor komt in oudere volwassenen (> 70 jaar) en geassocieerd kan worden aan een versnelde achteruitgang van het episodische geheugen en de uitvoerende functie, twee van de cognitieve domeinen die dan weer sterk geassocieerd zijn met de Ziekte van Alzheimer en dementie.

Terwijl het onzeker is dat vitamine D suppletie deze achteruitgang kan vertragen of op zich het optreden van dementie of Alzheimer kan uitstellen, raden de onderzoekers aan de vitamine D status in deze oudere patiënten geregeld na te gaan en indien er te korten worden vastgesteld deze aan te vullen met vitamine supplementen.

De bevindingen werden recent gepubliceerd in JAMA Neurology

Snellere achteruitgang

De Amerikaanse onderzoekers van Rutgers en de Universiteit van California bepaalden de vitamine D status en bekeken daarnaast de verandering in de verschillende cognitieve functies in 382 volwassenen (gemiddelde leeftijd 75,5). De studie bevestigt andere recente bevindingen waarbij vitamine D status gelinkt wordt aan het risico op Alzheimer en dementie, cognitieve achteruitgang en atrofie van de hersenen. Deze studie is uniek omdat de bestudeerde populatie zo divers is. Er werden heel wat verschillende etnische groepen geïncludeerd. De grootste relatie tussen vitamine D en cognitieve functie kon gelegd worden in Latijns- en Afrikaanse Amerikanen.

Het gemiddelde vitamine D gehalte was 19,2 ng/mL wat buiten de aangeraden grenzen valt. Een gehalte tussen 20 en 50 ng/mL wordt beschouwd als voldoende in gezonde individuen. Meer dan een kwart van de deelnemers had vitamine D deficiëntie (< 12,5 ng/mL) en 35% had vitamine D insufficiëntie (< 20 ng/mL).