Registreer uw tekenbeet op TekenNet.be

Bij buitenactiviteiten, meer bepaald tijdens de risicoperiode loopt u kans gebeten te worden door een teek. Een tekenbeet op zich is vrij onschuldig, maar kan soms gepaard gaan met een bacteriële infectie, waarvan de meest gekende de ziekte van Lyme is. Aarzel niet om bij vermoeden van een infectie uw huiarsts te contacteren!

Op 22 juni 2015 lanceerde het WIV-ISP een nieuwe website, TekenNet.be, met als doel de periodes en de gebieden waarin teken in België actief zijn te inventariseren en in kaart te brengen. De website verzamelt een aantal gegevens om de informatie afkomstig van het bestaande surveillancesysteem (netwerken van peillaboratoria en artsen) aan te vullen. TekenNet.be is heel gebruiksvriendelijk. Deelnemers kunnen in een handomdraai meedelen waar en wanneer zij gebeten zijn, hetzij rechtstreeks op de kaart, hetzij met behulp van de postcode. Daarna worden enkele korte vragen gesteld over de omstandigheden waarin de tekenbeet zich voordeed.

Op basis van de verklaringen wordt het mogelijk om een beeld te krijgen van het aantal gebeten personen alsook van de geografische gebieden en de perioden waarin de beten het frequentst plaatsvinden en men dus de grootste risico’s loopt. Het uiteindelijke doel bestaat erin de actieve preventie van aandoeningen die overdraagbaar zijn door tekenbeten, zoals de ziekte van Lyme, te verbeteren, vooral onder personen die er potentieel aan worden blootgesteld (boswachters, landbouwers, kwekers, tuiniers, wandelaars, enz.). Het WIV-ISP verzoekt dus alle personen die door een teek zijn gebeten, dit meteen op de nieuwe website te melden.