Vitamine E (tocoferol)
Wat is de betekenis van het resultaat?

 

 

Verlaagd

Een laag vitamine E kan ontstaan bij een verkeerd voedingspatroon, maar is meestal het gevolg van slechte opname van vitamine E in de darmen, bijvoorbeeld door een aandoening van de darmen of het gebruik van laxerende middelen.

Daarnaast kunnen gebruik van orale anticonceptiva en aspirine de hoeveelheid vitamine E in het lichaam verminderen. Wanneer er weinig vetten aanwezig zijn, is er soms ook minder van het vetoplosbare vitamine E aanwezig. Dit hoeft echter niet direct op een tekort te duiden.

Een tekort aan vitamine E leidt tot een verminderde antioxidatieve werking in het lichaam om onder andere vrije radicalen teniet te doen

 

Verhoogd

Een hoog vitamine E is van weinig tot geen betekenis. Sporadisch zijn er klachten gemeld als hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, spierzwakte en darmklachten.

Wetenschappelijke achtergrond

De concentratie vitamine E in bloed weerspiegelt de opname van Vitamine E en is gerelateerd aan de cholesterol concentratie in het bloed. Vitamine E < 4 mg/l wordt beschouwd als deficiënt bij volwassenen.

Vitamine E is een vetoplosbaar vitamine dat verminderd wordt opgenomen bij stoornissen in de vetabsorptie of galzuursynthese. Deficiëntie kan ook optreden bij prematuren door een gebrek aan vetweefsel, waardoor opslagcapaciteit beperkt is.

Vitamine E deficiëntie kan gepaard gaan met hemolytische anemie door verhoogde fragiliteit van de erythrocytenmembraan.

Vitamine E is een vitamine die bestaat uit een mengsel van acht verschillende, vetoplosbare stoffen (vier tocoferolen en vier tocotrienolen). De meest actieve component is α-tocoferol. Belangrijke bronnen van vitamine E zijn plantaardige oliën, margarine, groene groenten, eieren en volkorenbrood.

 

Vitamine E is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Een tekort aan vitamine E kan daarom leiden tot oxidatieve stress. Een tekort kan veroorzaakt worden door onvoldoende inname of door een slechte opname in de darm. Opname hangt samen met de aanwezigheid van galzure zouten en opname van vetten. Eenmaal aanwezig in het lichaam wordt vitamine E voornamelijk opgeslagen in klier- en vetweefsel, de testes, bloedplaatjes, de lever en spierweefsel.


Hypervitaminose treedt zelden op maar kan klinisch gepaard gaan met stollingsproblemen door competitie met vitamine K.

Wat moet ik nog meer weten?

NB: Bij patiënten met een hypolipidemie is de vitamine E concentratie niet betrouwbaar te bepalen.