Vitamine B6 (actief)
Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Bij deze test wordt het vitamine B6 gehalte in het bloed bepaald.

De arts zal aan de hand van een vitamine B6 bepaling onderzoeken of een vitamine B6 tekort aan de basis ligt van uw klachten (bvb. neuropathische klachten, verminderde weerstand, bloedarmoede).

Belangrijk is te benadrukken dat een deficiëntie in het vitamine B6 weinig frequent voorkomt.
Aangezien Vitamine B6 een cofactor is van ALT en AST, kunnen de waarden van AST en ALT verlaagd zijn bij Vit B6 deficiëntie

Wat is de betekenis van het resultaat?

Daling:

  • Vitamine B6 tekort

§  < onvoldoende inname

§  < verhoogde behoefte (bvb. zwangerschap en borstvoeding)

§  < gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bvb. isoniazide, penicillamine, hydralazine, levodopa/carbodopa)

§  < overmatig alcoholgebruik (onvoldoende inname + opname)

§  < zeldzame stofwisselingsziekten

 

Verhoging:

  • Vitamine B6 toxiciteit = teveel aan vitamine B6, bvb. door langdurig overmatig gebruik van vitaminepreparaten

Wetenschappelijke achtergrond

Vitamine B6 maakt deel uit van de B-vitaminen en is een wateroplosbaar vitamine. Vitamine B6 bestaat uit verschillende vormen in het menselijk lichaam: pyridoxine, pyridoxamine, pyridoxal of één van deze vormen gekoppeld aan fosfaat. In de lever gebeurt de omzetting naar de biologisch actieve vormen, zijnde pyridoxalfosfaat en pyridoxaminefosfaat.

Vitamine B6 speelt als co-factor een belangrijke rol in het metabolisme, vnl. van aminozuren (bouwstoffen van proteïnen). Verder speelt Vitamine B6 ook een ondersteunende rol in het zenuwstelsel (productie van neurotransmitters), goede werking van het immuunstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen (haemsynthese) en steroïdhormonen.

Vitamine B6 wordt opgenomen in de darm via de voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 0,3 tot 3,6 mg. Voedingsproducten die vitamine B6 bevatten, zijn: vlees, brood- en graanproducten, groenten, eieren, vis, melk(producten) en noten.

Een echte vitamine B6 deficiëntie is zeldzaam. Mogelijke oorzaken van een vitamine B6 tekort zijn: onvoldoende inname via de voeding, gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bvb. isoniazide, penicillamine, levodopa/carbodopa, hydrasalazine), situaties van verhoogde nood (bvb. zwangerschap of borstvoedende vrouwen) of zeer zeldzame metabole ziekten. Symptomen die gepaard gaan met een duidelijke vitamine B6 deficiëntie, zijn: dermatitis, glossitis en een microcytaire anemie (bloedarmoede) en epileptische insulten (zeldzaam). Symptomen die gepaard gaan met een milde vitamine B6 deficiëntie zijn: stomatitis, glossitis, droge lippen met kloofjes, irritabiliteit, confusie, depressie, verminderde werking van het immuunstelsel en mogelijks een perifere neuropathie.

Een teveel aan vitamine B6, bvb. veroorzaakt door langdurig overmatig gebruik van vitaminepreparaten, kan aanleiding geven tot direct toxisch effect met huidafwijkingen, fotosensitiviteit, vertigo, nausea en zenuwschade met perifere polyneuropathische klachten (paresthesieën, neuropathische pijn in de handen en voeten etc.) tot gevolg.