Vit. D (25-OH vit D2,3)
Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Vitamine D is een onmisbare vitamine voor onze gezondheid die helpt voor het behoud van een gezond immuunsysteem, bijdraagt tot sterke botten en tanden en een invloed heeft op je spierkracht.

Toch hebben veel Belgische kinderen en volwassenen een vitamine D tekort, meestal zonder dat ze daar zelf iets van merken. Dat komt omdat wij in België te weinig worden blootgesteld aan zonlicht en omdat onze voeding er erg weinig van bevat. Toch kan een langdurig vitamine D-tekort ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Wat is de betekenis van het resultaat?

Verlaagd: bij

- te weinig inname

- onvoldoende zonlicht

 

Er zijn een aantal risicogroepen die gevoeliger zijn voor een vitamine D-tekort en voor wie het dus van belang is om hun vitamine D-waarden extra goed in het oog te houden. Welke risicogroepen zijn er? We zetten ze even op een rijtje:

·         Senioren: omdat hun huid dunner is en dat bemoeilijkt de natuurlijke aanmaak van vitamine D via de zon.

·         Mensen met een donkere huidskleur: wanneer je huid meer pigment heeft, maak je moeilijker vitamine D aan. Bij een donkere huid is er langer blootstelling aan de zon nodig.

·         Vrouwen na de menopauze: hun botmassa daalt omdat de oestrogeenproductie in de eierstokken wegvalt. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in het reguleren van de botopbouw. Omdat die weg valt, wordt de kans op osteoporose groter.

·         Baby’s en opgroeiende kinderen: door de snelle groei van het beendergestel hebben zij vitamine D-ondersteuning nodig. Extra vitamine D toedienen aan baby’s wordt dan ook erg aangeraden.

·         Zwangere vrouwen: omdat vitamine D zo belangrijk is voor de botontwikkeling van het ongeboren kind.

·         Vegetariërs of veganisten: je kan via voeding een klein deel vitamine D binnen krijgen. Dat zit voornamelijk in vette vis en orgaanvlees. Dat is voor vegetariërs en veganisten moeilijk, dus ook hun risico op een vitamine D-tekort is groter.

Verhoogd:

Te hoge inname: opgelet dit is zeer toxisch (vooral voor de nierfunctie) !

Wetenschappelijke achtergrond

Vitamine D is van belang voor de calciumabsorptie uit voeding, daarnaast is vitamine D nodig voor normale celgroei en uitrijping. Vitamine D-deficiëntie ontstaat door gebrekkige zonexpositie. Zowel jonge kinderen (< 4 jaar), ouderen en mensen met een donkere huidskleur zijn overwegend vitamine D deficiënt. Gezien de grote prevalentie in deze groepen, is de bepaling van vitamine D voor hen van weinig toegevoegde waarde.

De bepaling van 25OH-vitamine D is een goede maat voor de totale hoeveelheid vitamine D. Alleen bij een duidelijk slechte nierfunctie is de bepaling van 1,25 (OH)2 zinvol.