Norovirus antigen

Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Deze test wordt uitgevoerd op de oorzaak van diarree te bepalen, voornamelijk bij voorkomen/vermoeden van gegroepeerde gevallen van diarree (outbreak).

Wat is de betekenis van het resultaat?

Positief: Norovirus gedetecteerd in de stoelgang. De aanwezigheid van Norovirus in de stoelgang kan een verklaring zijn voor de symptomen. Een positief resultaat sluit echter de aanwezigheid van andere ziekteverwekkers niet uit.

Negatief: geen Norovirus gedetecteerd in de stoelgang. Dit sluit de aanwezigheid van Norovirus niet uit: de test kan ook negatief zijn door de aanwezigheid van een niet-detecteerbare hoeveelheid Norovirus.

Wetenschappelijke achtergrond

Norovirus is een belangrijke oorzaak van acute gastro-enteritis en is betrokken bij outbreaks in scholen, ziekenhuizen, rustoorden en cruiseschepen. 24-48 uur na infectie vertonen patiënten symptomen als diarree, buikpijn en braken. Symptomen duren 1-2 dagen en de meeste patiënten herstellen volledig zonder behandeling. Kinderen, ouderen en immuungecompromitteerden zijn vatbaarder voor dehydratatie. Norovirus is heel besmettelijk en wordt meestal verspreid via gecontamineerd voedsel of water, maar besmetting kan ook via direct contact met een patiënt.