Monocyten
Waarom wordt deze test uitgevoerd?

De monocyten worden doorgaans bepaald in het kader van een volledig bloedbeeld en als onderdeel van de witte bloedcel differentiatie. Monocyten kunnen van belang zijn als men denkt aan een infectie of ontsteking of soms bepaalde soorten bloedkanker. Ook bepaalde afwijkingen van het immuunsysteem zouden hiermee kunnen worden opgespoord.

Wat is de betekenis van het resultaat?

Verhoogd:

·         Bacteriële infectie

·         Parasitaire infectie

·         Inflammatoire aandoening

·         Bloed- of lymfeklierkanker

Verlaagd:

·         Zeldzame soort bloedkanker, bijvoorbeeld hairy cel leukemie

Wetenschappelijke achtergrond

Monocyten vormen één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen.

Ze worden aangemaakt in het beenmerg en hebben een fagocyterende functie ter hoogte van de weefsels. Deze functie vervullen ze nadat ze 2 dagen verbleven in het bloed. Ter hoogte van de weefsels hebben ze een levensduur van een aantal maanden tot jaren. Daar zullen ze hun fagocyternde functie vervullen en zorgen ze voor het aanbieden van de antigenen aan lymfocyten. Ze bezitten dan ook  moleculen zoals componenten van complement, cytokines (interleukine 1, tumor necrosis factor), prostaglandines en groeifactoren.

De monocyten zijn de grootste cellen die deel uitmaken van ons bloed. Ze bezitten een grijzig tot blauwachtig cytoplasma, meestal gevuld met vacuolen en een opgevouwen nucleus.