Mengsel vogelpluimen EX71 sIgE (4 sIgE)

Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Een specieke IgE test of RAST test wordt aangevraagd wanneer de patiënt klachten heeft van een plotselinge (acute) of langer durende (chronische) allergie. Klachten zijn bijvoorbeeld netelroos (urticaria of galbulten), eczeem (dermatitis), verstopte neus of neusverkoudheid (rhinitis), rode en jeukende ogen, jeuk aan slijmvliezen van de mond, astma. In het licht van de klinische voorgeschiedenis kunnen allergeen specifieke IgE bepalingen helpen om de allergenen te identificeren waaraan de patiënt gevoelig is.

De combinatie van een gerichte anamnese met een IgE screeningspanel biedt vaak al een relevant resultaat. In geval van een positieve screening, kan het panel nadien verder worden uitgewerkt. 

Wat is de betekenis van het resultaat?

Het serum test positief op een mengsel van E70, E85, E86 en E89, respectievelijk: ganzenveren, kippenveren, eendenveren en kalkoenveren. Indien klinisch verdacht dient dit panel uigesplitst te worden om op zoek te gaan naar het specifiek allergeen.

Let op: De mate van positiviteit voor multi-allergeen mengsels correleert niet met de cumulatieve mate van positiviteit voor het betreffende enkelvoudig allergeen.

Wetenschappelijke achtergrond

Vele allergieën worden gemedieerd door immunoglobulines van de IgE subklasse. Het betreft de type 1 allergieën, ook soms atopie of anafylaxis genoemd. In deze vorm zijn de IgE moleculen de contactpunten tussen de allergenen en de gespecialiseerde cellen die histamine en andere substanties loslaten. 

Bepaalde dieren staan sinds lang bekend als een belangrijke oorzaak van allergieën. Het contact met dit type van allergenen gebeurt over het algemeen door inhalatie van stofdeeltjes waarin allergenen uit het speeksel, de urine, het serum, het epitheel of de haren en huidschilfers van deze dieren aanwezig zijn.

Het allergenisch materiaal voor deze antigenen is afkomstig van huidschilfers en veren van ganzen, kippen, eenden en kalkoenen. Die veren worden vaak gebruikt voor de vulling van beddegoed, kussens, donsdekens of gewatteerde kledij. Bij alle vogels huizen ook heel wat parasieten in hun pluimen; een belangrijke parasiet is hier een mijt, de ornithonyssus sylviarum.

Bij een ernstige allergie is het hele lichaam betrokken en kan een allergische reactie leiden tot anafylaxie (acute vernauwing van de luchtwegen) of anafylactische shock (veroorzaakt een zuurstof tekort in de hersenen). 

Wat moet ik nog meer weten?

Er bestaat een aanzienlijke kruisreactiviteit tussen verschillende allergenen. Dit heeft enerzijds implicaties voor de kliniek (bv. secundaire allergie voor kiwi bij gekende pollenallergie), maar anderzijds zien we dit ook regelmatig op vlak van serologie. Een serologische kruisreactie uit zich echter niet altijd klinisch. 

Belangrijk op te merken is dat de nomenclatuur slechts 6 specifiek IgE bepalingen per aanvraag toelaat voor terugbetaling.