Mengsel voeding FX5 sIgE (6 sIgE)

Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Een specieke IgE test of RAST test wordt aangevraagd wanneer de patiënt klachten heeft van een plotselinge (acute) of langer durende (chronische) allergie. Klachten zijn bijvoorbeeld netelroos (urticaria of galbulten), eczeem (dermatitis), verstopte neus of neusverkoudheid (rhinitis), rode en jeukende ogen, jeuk aan slijmvliezen van de mond, astma. In het licht van de klinische voorgeschiedenis kunnen allergeen specifieke IgE bepalingen helpen om de allergenen te identificeren waaraan de patiënt gevoelig is.

De combinatie van een gerichte anamnese met een IgE screeningspanel biedt vaak al een relevant resultaat. In geval van een positieve screening, kan het panel nadien verder worden uitgewerkt. 

Wat is de betekenis van het resultaat?

Mengsel van F1, F2, F3, F4, F13 en F14, respectievelijk:  wit van ei, koemelk, kabeljouw, tarwe, pinda en soja

Indien de FX5 test positief is, en bijkomend de testen op tarwe, pinda en soja positief zijn dan moet gedacht worden aan een mogelijke kruisreactiviteit met suikerstructuren (CCD of cross-reactive carbohydrate determinants). 

Let op: De mate van positiviteit voor multi-allergeen mengsels correleert niet met de cumulatieve mate van positiviteit voor het betreffende enkelvoudig allergeen.

 

Wetenschappelijke achtergrond

Vele allergieën worden gemedieerd door immunoglobulines van de IgE subklasse. Het betreft de type 1 allergieën, ook soms atopie of anafylaxis genoemd. In deze vorm zijn de IgE moleculen de contactpunten tussen de allergenen en de gespecialiseerde cellen die histamine en andere substanties loslaten. 

Bij overgevoeligheden voor voedingswaren kunnen een groot aantal symptomen optreden: anafylaxis, angio-oedema, urticaria, astma, atopisch eczeem, gastro-intestinale aandoeningen, diarree, hoofdpijn e.a. Gezien het grote aantal symptomen en de complexe mechanismen die bij voedselallergie tussenbeide komen, is het stellen van een diagnose meestal zeer moeilijk. De keuze van de antigenen gebeurt hoofdzakelijk op basis van de gegevens die door de anamnese bekomen werden.

Bij patiënten met een graspollenallergie kan bijkomend een bijbehorende hoge sensibilisatie voor de voedselallergenen (tarwe, pinda, soja) gevonden worden zonder dat de patient daar enige klachten bij heeft na het consumeren van die voedingsproducten. Het gevolg is soms dat de patiënt door de arts ten onrechte op een dieet gezet wordt, omdat hij uitgaat van het principe sensibilisatie = allergie.

Wat moet ik nog meer weten?

Indien de FX5 test positief is, en bijkomend de testen op tarwe, pinda en soja positief zijn dan moet gedacht worden aan een mogelijke kruisreactiviteit met suikerstructuren (CCD of cross-reactive carbohydrate determinants). 

Belangrijk op te merken is dat de nomenclatuur slechts 6 specifiek IgE bepalingen per aanvraag toelaat voor terugbetaling.