Influenza A antigen

Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Deze test wordt uitgevoerd bij vermoeden van infectie met influenza.

Wat is de betekenis van het resultaat?

Positief: Influenza type A en/of B is aanwezig in het staal

Negatief: Influenza type A of B kan niet worden aangetoond in het staal. Dit sluit de aanwezigheid van het influenzavirus niet uit. De test kan vals-negatief zijn door aanwezigheid van laag aantal viruspartikels in het staal (onder de detectielimiet) of door slechte staalafname. Er moet steeds rekening gehouden worden met de klinische symptomen van de patiënt.

Wetenschappelijke achtergrond

Het influenzavirus is een RNA virus dat tot de Orthomyxoviridae behoort. Het virus veroorzaakt griep, een infectieuze aandoening die gepaard gaat met hoge koorts, neusloop, keel-, spier- en hoofdpijn, hoest en vermoeidheid. Bij (jonge) kinderen en ouderen kent de infectie soms een ernstiger verloop. Symptomen treden op 2 dagen na blootstelling aan het virus en duren 1-2 weken.

Er zijn verschillende types, waarbij Influenza A en B de belangrijkste zijn voor de mens. Influenza type A bestaat uit verschillende serotypes en veroorzaakt ernstiger klachten dan type B. Bepaalde serotypes van type A zijn verantwoordelijk voor wereldwijde pandemieën, zoals de Mexicaanse griep en de vogelgriep.