Eosinofielen
Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Deze test wordt meestal uitgevoerd als onderdeel van de witte bloedceldifferentiatie, namelijk het tellen van de verschillende soorten witte bloedcellen.

Daarnaast zal men de eosinofielen in het bloed bepalen om allergische reacties of parasitaire infecties op te sporen. Het kan dus zinvol zijn om bij klachten die wijzen op een allergische reactie of een infectie met een parasiet de eosinofielen in het bloed te bepalen.

Voor een goed functionerend immuunsysteem zijn voornamelijk de lymfocyten en neutrofielen belangrijk.

Wat is de betekenis van het resultaat?

Verhoogd:

  • Parasitaire infectie
  • Allergische reactie (hooikoorts, astma, voedselallergie)
  • Eosinofiele leukemie
  • Hypereosinofiel syndroom
  • Auto-immuunziekten

 

 

 

Wetenschappelijke achtergrond

De eosinofielen vormen één van de 5 verschillende soorten witte bloedcellen. Deze cellen komen meestal slechts in kleine hoeveelheden voor, normaliter 5% van het totale aantal witte bloedcellen. Eosinofielen worden gekarakteriseerd door hun oranje granules en bilobale nucleus. Een gestegen aantal eosinofielen zou een onderliggende allergie of parasitaire infectie kunnen aantonen. Dit omdat de eosinofielen enerzijds een fagocyterende rol hebben. Anderzijds bezitten ze de eigenschap om de inhoud van hun granules uit te storten over volumineuze doelwitten zoals bijvoorbeeld wormen. Daarnaast secreteren eosinofielen histaminase en arylsulfatase. Dit zijn enzymen die histamineleukotrienen inactiveren afkomstig van mastcellen.