Chlamydia trachomatis DNA

Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Deze analyse kan uitgevoerd worden bij SOA-gerelateerde klachten of bij risico op een SOA (zonder klachten).

Wat is de betekenis van het resultaat?

Positief: Chlamydia trachomatis gedetecteerd

Negatief: geen Chlamydia trachomatis gedetecteerd

Wetenschappelijke achtergrond

Chlamydia trachomatis is één van de meest voorkomende bacteriële oorzaken van seksueel-overdraagbare aandoeningen (SOA's). De bacterie wordt onderverdeeld in 3 groepen (met in totaal 15 serotypes), die elk geassocieerd zijn met een verschillend klinisch beeld:

  • Serotypes A-C zijn verantwoordelijk voor oogaandoeningen
  • Serotypes D-K veroorzaken genitale infecties
  • Serotypes L1, L2 en L3 veroorzaken lymphogranuloma venereum

Infectie met C. trachomatis veroorzaakt bij vrouwen cervicitis, urethritis, salpingitis, proctitis en endometritis (respectievelijk ontsteking van de baarmoederhals, urineleider, eileiders, anus/rectum en binnenwand van de baarmoeder) en bij mannen urethritis, epididymitis en proctitis (respectievelijk ontsteking van de urineleider, bijbal en anus/rectum). Vaak is de infectie ook asymptomatisch. Zonder behandeling kan de bacterie bij vrouwen ernstige gevolgen hebben, zoals Pelvic Inflammatory Disease (of PID; infectie van vrouwelijke voortplantingsorganen), buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid. De bacterie kan tijdens de bevalling ook doorgegeven worden aan de pasgeborene, met risico op neonatale oftalmie en pneumonie.

Wat moet ik nog meer weten?

Bij vrouwen wordt best een cervicale of vaginale wisser afgenomen; bij analyse op urine kunnen cervicale infecties gemist worden.