Beta-2-microglobuline
Waarom wordt deze test uitgevoerd?

maligne lymfoom (tumormerker)

bij de monitoring van AIDS-patiënten

 

Wat is de betekenis van het resultaat?

Het is een merker voor immuunactivatie.  Beta-2 microglobuline in bloed stijgt bij o.a. inflammatie, auto-immuunziekten, infecties, chronische nierinsufficiëntie, transplantrejectie, graft vs. host disease, lymfoproliferatieve en myeloproliferatieve stoornissen en myelodysplasie. Extreem hoge serumwaarden bij nierdialysepatiënten kunnen leiden tot beta-2-microglobuline amyloidose.  B-2-microglobuline in serum wordt ook gebruikt bij AIDS patiënten als een indirecte indicator van de afbraak van het immuunsysteem.  

Wetenschappelijke achtergrond

Beta-2 microglobuline is een component van de MHC klasse 1 antigenen. Het is aanwezig op alle gekernde cellen en wordt bijna volledig gereabsorbeerd door de proximale tubuli.
Het is een merker voor immuunactivatie en voor de werking van de proximale tubulus. Beta-2 microglobuline in bloed stijgt bij o.a. inflammatie, auto-immuunziekten, infecties, chronische nierinsufficiëntie, transplantrejectie, graft vs. host disease, lymfoproliferatieve en myeloproliferatieve stoornissen en myelodysplasie. Extreem hoge serumwaarden bij nierdialysepatiënten kunnen leiden tot beta-2-microglobuline amyloidose.   B-2-microglobuline in serum wordt tevens gebruikt bij AIDS patiënten als een indirecte indicator van de afbraak van het immuunsysteem.