SGOT (AST)
Waarom wordt deze test uitgevoerd?

Het bloedonderzoek naar aspartaat aminotransferase (ASAT) wordt gebruikt om leverbeschadiging te detecteren. Meestal wordt de test tegelijk met het andere leverenzym alanine aminotransferase (ALAT) aangevraagd als onderdeel van een onderzoek naar de leverfunctie. Aanwijzingen voor een probleem met de lever zijn: vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine en lichte ontlasting. Leverfunctiestoornissen kunnen zeer verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld infectie, alcoholisme of kanker. Daarnaast kan het gebruik van sommige medicijnen ook leverfunctiestoornissen geven.

Vitamine B6 is een cofactor van ASAT: bij vitamine B6 tekort kan een schijnbare verlaging van de ASAT activiteit optreden

Wat is de betekenis van het resultaat?

Verhoging:

  • leverbeschadiging
  • virale hepatitis
  • obstructie van de galwegen
  • hartinfarct

Verlaging: 

        Vitamine B6 tekort

 

Wetenschappelijke achtergrond

Aspartaat aminotransferase (ASAT) is een enzym dat in veel cellen in ons lichaam voorkomt, bij het kapot gaan van deze cellen komt de stof vrij in de bloedbaan en is het te detecteren in het bloed. In de cellen zorgt het enzym voor de omzetting van de aminozuren aspartaat in oxoglutaraat en andersom.

 

ASAT wordt gebruikt als onderdeel van onderzoek naar de leverfunctie. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de bron van ASAT ook in andere organen kan zitten. Wanneer ASAT hoger is dan ALAT kan het goed zijn dat een beschadigde spier de bron van deze enzymen vormt.

ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. ALAT lijkt nog iets specifieker voor de lever dan ASAT waardoor een ASAT/ALAT-ratio kan worden berekend. Dit wordt gebruikt om onderscheid in de stadia van leverbeschadiging te kunnen maken. ASAT wordt ook vaak gebruikt om het beloop en effect van therapie te kunnen meten bij mensen met een leverziekte. Daarnaast zijn er ook medicijnen die effect op de lever kunnen hebben. Voor sommige medicijnen is het raadzaam de leverfunctie te controleren en indien deze verslechterd misschien te wisselen naar een ander medicijn.