Nieuwe faeces parasieten antigen-sneltest

Title_img00

Het aantal pathogene darmparasieten in onze contreien is  beperkt en bestaat voornamelijk uit twee soorten: Giardia lamblia en Cryptosporidium parvum. Tot op heden was de laboratoriumdiagnostiek van parasitaire infecties gebaseerd op microscopisch onderzoek van faeces na concentratie van de parasieten. Deze techniek vereist veel expertise en heeft te kampen met een lage gevoeligheid. Om Cryptosporidium parvum te detecteren, is er bovendien een speciale kleuring nodig.

In 2014 ontving Labo Maenhout 1165 aanvragen voor parasitologisch onderzoek. Van deze stalen was slechts 3.2 % positief voor pathogene darmparasieten en in het overgrote deel (94 %) werd G. lamblia of C. parvum gevonden. Het werkelijke aantal ligt wellicht iets hoger omwille van de mindere gevoeligheid van microscopie.

Recent werden antigentesten geoptimaliseerd die toelaten op een snelle en gevoelige manier G. lamblia en C. parvum op te sporen. Dit heeft ons geïnspireerd om het diagnostisch screenings algoritme voor parasieten aan te passen.

Voor de aanvrager zijn er vanaf 1 april 2015 twee mogelijkheden voor het aanvragen van parasieten:

  • Enkel een antigentest ter detectie van G. lamblia en C. parvum (standaard)

 

  • Een uitgebreid parasitologisch onderzoek bestaande uit antigentest en microscopie (op strikte indicatie*).
* Dit uitgebreid onderzoek zal enkel uitgevoerd worden op strikte indicatie (recent verblijf in een hoog-risico gebied zoals Afrika, recent geadopteerde kinderen uit een hoog-risico gebied, etc.). Diarree of buikkrampen zijn niet specifiek en geen strikte indicaties. De indicatie wordt best vermeld op het aanvraagformulier bij ‘Klinische informatie’.

Aanvraag-algoritme:

 

algoritme parasieten faeces

 

 

Leer meer over faeces parasieten diagnostiek in volgende presentatie