Nieuwe en snellere methode voor detectie van Campylobacter spp. in stoelgang

In onze regionen worden Campylobacter jejuni en Campylobacter coli beschouwd als de meest belangrijke pathogenen geassocieerd met acute diarree. Een groot gedeelte van de infecties met Campylobacter spp. leidt niet tot klinische verschijnselen. Indien ziekteverschijnselen optreden zijn deze het gevolg van ontsteking in het jejunum, ileum en colon. Infecties met Campylobacter spp. veroorzaken een gastro-enteritis die relatief frequent gepaard gaat met buikpijn en bloed bij de ontlasting.

Ongeveer een derde van de patiënten heeft voorafgaand aan de gastro-intestinale symptomen een influenza-achtig prodromaal ziektebeeld met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Buikkrampen, diarree en misselijkheid met braken beginnen gemiddeld drie dagen na inname van besmet voedsel of water. De ernst van de gastro-intestinale klachten varieert van dunne ontlasting tot hevige waterige of bloederige diarree tot meer dan tien keer per dag. De gastro-intestinale verschijnselen duren meestal één tot zeven dagen en gaan vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. Het dysenteriesyndroom wordt in België steeds vaker veroorzaakt door Campylobacter spp. Aangezien Campylobacter steeds meer resistent wordt aan chinolonen, wordt azithromycine dan eerste keuze (BAPCOC).

De klassieke, gouden standaard methode voor de detectie van Campylobacter in faeces is cultuur. Met deze methode duurt het 48 uur vooraleer het resultaat gekend is. Recent werden antigen-gebaseerde methoden geïntroduceerd voor de directe detectie van Campylobacter jejuni & coli in het faecesstaal. Dit zorgt voor een drastische verkorting van de time-to-result, waardoor Campylobacter enteritis snel kan uitgesloten of aangetoond worden. Op deze manier kunnen de behandeling en andere maatregelen sneller worden ingesteld. De antigentest voor campylobacter is terugbetaald en zal vanaf heden de specifieke cultuur voor Campylobacter spp. vervangen. Uiteraard wordt, naast deze specifieke antigentest, nog steeds een cultuur ingezet voor het opsporen van andere darmpathogenen.