Nieuwe behandelingsmogelijkheden in strijd tegen hepatitisvirus

infographic-know-the-facts-en3

Na een besmetting met hepatitis B of C kan een chronische ontsteking van de lever ontstaan, met op langere termijn een risico op cirrose en leverkanker. Hoewel de nodige preventiemaatregelen in acht nemen de beste manier blijft om het virus een halt toe te roepen, is er anno 2015 ook goed nieuws voor chronische hepatitis C patiënten. Dat kwam er in de vorm van nieuwe behandelingsmogelijkheden, die de ziekte doeltreffender te lijf gaan en hepatitis C nu bij de meerderheid van de patiënten kunnen genezen.

Nieuwe medicatie en behandelingen volgen elkaar in sneltempo op. In januari 2015 kwamen er twee nieuwe medicijnen bij: Sofosbuvir (Sovaldi) en Simeprevir (Olysio), per 1 juli volgde Daclatasvir (Daklinza) en in het najaar zullen twee andere aanwinsten de mogelijkheden nog verruimen. Ze bieden een eenvoudigere behandelingsmethode met minder bijwerkingen en brengen behandeling binnen bereik van een grotere groep patiënten. Wie voorheen onbehandelbaar bleek door te grote leverschade of andere aandoeningen of wie geen succes ondervond met eerdere behandelingen krijgt hierdoor een nieuwe kans.

Gezien het om dure medicatie gaat, voorziet de ziekteverzekering vooralsnog in de terugbetaling van deze medicatie voor de groep patiënten in de gevorderde stadia van de ziekte, met name degenen bij wie leverfibrose en/of -cirrose werd vastgesteld. Dr. Orlent van de dienst maag-, darm- en leverziekten behoort tot de groep van leverartsen die deze nieuwe opties kan en mag aanbieden.

Dankzij deze nieuwe behandelingsopties wint de geneeskunde terrein op de ziekte, maar preventie is en blijft onontbeerlijk, in de hoop dit gevaarlijke virus uiteindelijk de kop in te drukken.

Preventiemaatregelen:

  • Deel geen tandenborstels of scheermesjes
  • Gebruik bij wisselende seksuele contacten steeds een condoom
  • Ben je niet gevaccineerd voor hepatitis B via Kind en Gezin en behoor je tot een risicogroep (mensen met wisselende seksuele contacten, homoseksuele mannen, prostituees, spuitende drugsgebruikers en mensen die langdurig of regelmatig reizen naar niet-westerse landen)? Laat je dan vaccineren voor hepatitis B.
  • Laat je vaccineren tegen Hepatitis A als je naar een risicogebied reist