Labo Maenhout gaat in gesprek met CoZo

Labo Maenhout onderzoekt de mogelijkheid om laboratoriumresultaten op te laden naar de CoZo HUB. Zoals U weet is daar steeds een informed consent voor nodig van de patiënt. De FOD Volksgezondheid startte deze week een campagne om deze informed consent te promoten bij patiënten. Dat is nodig wil men de elektronische en beveiligde uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners echt operationeel maken.

Maggie De Block maakte bij haar aantreden als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid meteen duidelijk dat ze werk wil maken van de verdere informatisering en digitalisering van de gezondheidssector. De campagne die ze deze week startte om de informed consent bij de bevolking bekend te maken, komt dan ook niet als een grote verrassing. “De patiënt staat centraal in ons beleid en dankzij een goed beveiligde uitwisseling van patiëntengegevens krijgt de patiënt altijd de beste kwaliteit van zorg en bovendien sneller dan voordien. De patiënt kan zijn arts vertrouwen; de arts neemt de juiste beslissing dankzij de gegevens die hij of zij kon raadplegen”, aldus Maggie De Block bij de lancering van de campagne.

De campagne legt de bevolking uit waarom het belangrijk is om zijn informed consent te geven. Is die er niet dan kunnen zorgverstrekkers geen toegang krijgen tot de medische informatie die er over de patiënt beschikbaar is. In Vlaanderen werd de campagne bij de huisartsen al opgestart begin dit jaar opgestart door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Nu krijgen ook de Franstalige artsen, de ziekenhuizen en de apothekers folders waarin alles uitgelegd wordt. Bovendien wordt via YouTube een animatiefilm verspreid over informed consent.

 

bron: www.domusmedica.be