Hoe stel je een voedselallergie vast?

Een kwart van de mensen denkt dat hij of zij allergisch is voor bepaald eten. In werkelijkheid heeft drie procent ook écht een voedselallergie.

“De helft van mijn patiënten stuur ik naar huis met de geruststelling dat ze geen allergie hebben,” vertelt André Knulst, dermatoloog in een Nederlands vooraanstaand ziekenhuis. “Dit zijn mensen die soms al jarenlang de meest bijzondere diëten volgen, niet meer uit eten durven en niet meer dineren bij vrienden.”

Zelf testen?

Dat zoveel mensen ten onrechte denken dat ze een allergie hebben, komt onder meer door verschillende testen die in omloop zijn. Een IgE-test kijkt of er antistoffen tegen bepaald voedsel in het bloed zitten. Dat kan inderdaad een aanwijzing zijn voor een allergie, maar die test alleen is onvoldoende. “In zo’n vijftig procent van de gevallen waarbij die test een antistof aantoont, is er toch geen sprake van een allergie. Om de diagnose voedselallergie te stellen, is een vraaggesprek heel belangrijk. Aan de hand daarvan bepaalt de arts of er verder onderzoek nodig is door middel van huid- en bloedtesten. Daarnaast is vaak een provocatietest nodig om de allergie definitief vast te stellen (zie elders op deze pagina).” Vervelend is dat er ook dure tests in omloop zijn die helemaal niets zeggen. Die zetten mensen op het verkeerde been.
De IgG-test bijvoorbeeld laat alleen zien dat je in aanraking bent geweest met het voedsel waarop je test. Dat betekent dus niets meer dan dat je dat eten onlangs ook daadwerkelijk hebt gegeten.

Gluten

‘Ik kan niet tegen gluten,’ hoor je veel om je heen. In dit geval gaat het niet om een allergie, maar een intolerantie. Ook hiervoor geldt dat veel meer mensen denken dat ze een glutenintolerantie hebben dan dat echt zo is. Ongeveer één procent van de volwassenen heeft hier last van. Bij een allergie ziet het afweersysteem bepaald voedsel als boosdoener en schiet in actie. Bij een intolerantie is dat anders, hierbij reageert het afweersysteem van de darm op – in dit geval – gluten. Dat kan tot chronische darmklachten leiden. Wie lactose-intolerantie heeft, mist het enzym lactase en heeft last van darmklachten: diarree of verstoppingen.

Voorzichtig zijn

Een intolerantie is natuurlijk erg vervelend, maar leidt nooit acuut tot heel ernstige klachten. Anders is het bij een zware allergie. Als je die hebt en toch dat voedsel binnenkrijgt waar je niet tegen kan, kun je – als je niks doet – in het ergste geval overlijden.

 

Bron: https://www.umcutrecht.nl/