Vitamine B6 (actief)
Synoniem

pyridoxine, pyridoxamine, pyridoxal of één van deze vormen gekoppeld aan fosfaat

Materiaal

EDTA op ijs

Transportcondities

EDTA op ijs

Time-to-result

maximaal 2 weken na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

AML Antwerpen

Uitbesteed ?

Ja

Bewaarcondities staal

EDTA op ijs: 24 u

ISO 15189 accreditatie?

nee

Wetenschappelijke achtergrond

Vitamine B6 maakt deel uit van de B-vitaminen en is een wateroplosbaar vitamine. Vitamine B6 bestaat uit verschillende vormen in het menselijk lichaam: pyridoxine, pyridoxamine, pyridoxal of één van deze vormen gekoppeld aan fosfaat. In de lever gebeurt de omzetting naar de biologisch actieve vormen, zijnde pyridoxalfosfaat en pyridoxaminefosfaat.

Vitamine B6 speelt als co-factor een belangrijke rol in het metabolisme, vnl. van aminozuren (bouwstoffen van proteïnen). Verder speelt Vitamine B6 ook een ondersteunende rol in het zenuwstelsel (productie van neurotransmitters), goede werking van het immuunstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen (haemsynthese) en steroïdhormonen.

Vitamine B6 wordt opgenomen in de darm via de voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 0,3 tot 3,6 mg. Voedingsproducten die vitamine B6 bevatten, zijn: vlees, brood- en graanproducten, groenten, eieren, vis, melk(producten) en noten.

Een echte vitamine B6 deficiëntie is zeldzaam. Mogelijke oorzaken van een vitamine B6 tekort zijn: onvoldoende inname via de voeding, gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bvb. isoniazide, penicillamine, levodopa/carbodopa, hydrasalazine), situaties van verhoogde nood (bvb. zwangerschap of borstvoedende vrouwen) of zeer zeldzame metabole ziekten. Symptomen die gepaard gaan met een duidelijke vitamine B6 deficiëntie, zijn: dermatitis, glossitis en een microcytaire anemie (bloedarmoede) en epileptische insulten (zeldzaam). Symptomen die gepaard gaan met een milde vitamine B6 deficiëntie zijn: stomatitis, glossitis, droge lippen met kloofjes, irritabiliteit, confusie, depressie, verminderde werking van het immuunstelsel en mogelijks een perifere neuropathie.

Een teveel aan vitamine B6, bvb. veroorzaakt door langdurig overmatig gebruik van vitaminepreparaten, kan aanleiding geven tot direct toxisch effect met huidafwijkingen, fotosensitiviteit, vertigo, nausea en zenuwschade met perifere polyneuropathische klachten (paresthesieën, neuropathische pijn in de handen en voeten etc.) tot gevolg. 

 

 

 

Referentiewaarden
M V
26-102 26-102
Eenheid

pg/ml

Benodigd staalvolume

0.5 ml

Toegelaten staaltypes

EDTA op ijs