Vitamine A
Synoniem

Retinol

Materiaal

Serumbuis met gel

Transportcondities

kamertemperatuur of 2 - 8 °C

Time-to-result

maximaal 1 week na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Medilab Cuigniez

Uitbesteed ?

Ja

Bewaarcondities staal

kamertemperatuur of 2 - 8 °C: 24 u

EQC deelname?

ja

Wetenschappelijke achtergrond

Retinol of vitamine A1 is een vet-oplosbaar vitamine. Het kan in het lichaam worden gemaakt van bèta-caroteen, dat daarom wel pro-vitamine A wordt genoemd. Vitamine A is van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen. Het is bouwsteen van het lichtgevoelige pigment rodopsine dat voorkomt in de staafjes in het netvlies van de ogen.

Vitamine A komt alleen voor in dierlijke bronnen: niet in rood vlees, wel in leverzuivelproductenvis en eigeel.

Aan sommige producten (bijvoorbeeld margarine) wordt kunstmatig vitamine A toegevoegd. Lever is de rijkste natuurlijke bron. De lever van pooldieren zoals de ijsbeer en de walrus is voor mensen giftig vanwege de hoge dosis vitamine A.

Bij verhitting kan tot 40% van de aanwezige vitamine A verloren gaan[1].

Het lichaam kan vitamine A zeer goed opslaan, maar het vermogen om vitamine A uit te scheiden is beperkt. Vandaar dat vitamine A zich kan ophopen tot toxische niveaus wanneer de inname in sterke mate de behoefte overstijgt.

In planten komt geen vitamine A voor, maar wel een stof die het lichaam zelf in vitamine A kan omzetten, namelijk bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Het bètacaroteenmolecule bestaat, eenvoudig gezegd, uit twee retinolmoleculen die met de staart aan elkaar zitten. Wanneer dit molecuul gesplitst wordt, ontstaan twee vitamine A (retinol) moleculen

Referentiewaarden
M V
> 20 j 31.0-91.0 31.0-91.0
< 20 j 11.3-64.7 11.3-64.7
Eenheid

µg/dl

Benodigd staalvolume

1 ml

Toegelaten staaltypes

serum