Influenza B antigen

Synoniem

Griep

Transportcondities

2 - 25 °C

Dag van bepaling

Dagelijks

Time-to-result

virale antilichamen maximaal 8/aanvraag

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

Nee

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

ja

RIZIV nomenclatuurcode

552016 - 552020 B 250 Microscopisch opsporen van infectieuze agentia in klinische bemonsteringen met een immunologische techniek (Maximum 3)(Cumulregel 323) Klasse 13 (Urgentie)

Wetenschappelijke achtergrond

Het influenzavirus is een RNA virus dat tot de Orthomyxoviridae behoort. Het virus veroorzaakt griep, een infectieuze aandoening die gepaard gaat met hoge koorts, neusloop, keel-, spier- en hoofdpijn, hoest en vermoeidheid. Bij (jonge) kinderen en ouderen kent de infectie soms een ernstiger verloop. Symptomen treden op 2 dagen na blootstelling aan het virus en duren 1-2 weken.

Er zijn verschillende types, waarbij Influenza A en B de belangrijkste zijn voor de mens. Influenza type A bestaat uit verschillende serotypes en veroorzaakt ernstiger klachten dan type B. Bepaalde serotypes van type A zijn verantwoordelijk voor wereldwijde pandemieën, zoals de Mexicaanse griep en de vogelgriep.

Methode

Kwalitatieve immunochromatografische test: anti-influenza monoklonale antilichamen zijn geadsorbeerd op een membraan. De antilichamen zijn geconjugeerd met partikels ter visualisatie. Het te testen staal wordt aangebracht. Indien in het staal influenza antigen (A of B) aanwezig is, reageert het met de anti-influenza antilichamen op de strip waarbij een roze-purperen lijn gevormd wordt.

Benodigd staalvolume

Wisser

Toegelaten staaltypes

Keelwisser

Neuswisser