SGOT (AST)
Synoniem

SGOT, aspartaat amino transferase ASAT

Materiaal

Serumbuis met gel

Transportcondities

4 - 8 °C

Dag van bepaling

dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

nee

Bewaarcondities staal

4 - 8 °C: 24 uur

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

ja

Wetenschappelijke achtergrond

Aspartaat aminotransferase (ASAT) is een enzym dat in veel cellen in ons lichaam voorkomt, bij het kapot gaan van deze cellen komt de stof vrij in de bloedbaan en is het te detecteren in het bloed. In de cellen zorgt het enzym voor de omzetting van de aminozuren aspartaat in oxoglutaraat en andersom.

 

ASAT wordt gebruikt als onderdeel van onderzoek naar de leverfunctie. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de bron van ASAT ook in andere organen kan zitten. Wanneer ASAT hoger is dan ALAT kan het goed zijn dat een beschadigde spier de bron van deze enzymen vormt.

ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. ALAT lijkt nog iets specifieker voor de lever dan ASAT waardoor een ASAT/ALAT-ratio kan worden berekend. Dit wordt gebruikt om onderscheid in de stadia van leverbeschadiging te kunnen maken. ASAT wordt ook vaak gebruikt om het beloop en effect van therapie te kunnen meten bij mensen met een leverziekte. Daarnaast zijn er ook medicijnen die effect op de lever kunnen hebben. Voor sommige medicijnen is het raadzaam de leverfunctie te controleren en indien deze verslechterd misschien te wisselen naar een ander medicijn.

Referentiewaarden
M V
<35 <31
<35 <35
Eenheid

U/l

Methode

spectrofotometrie

Benodigd staalvolume

0.2 ml

Toegelaten staaltypes

serum