Norovirus antigen

Synoniem

Norovirus faeces antigen, diarree, enteritis

Transportcondities

2 - 25 °C

Dag van bepaling

Dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

Nee

Bewaarcondities staal

Koelkast (2-8 °C): 24 uur

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

nee

RIZIV nomenclatuurcode

552016 - 552020 B 250 Microscopisch opsporen van infectieuze agentia in klinische bemonsteringen met een immunologische techniek (Maximum 3)(Cumulregel 323) Klasse 13 (Urgentie)

Wetenschappelijke achtergrond

Norovirus is een belangrijke oorzaak van acute gastro-enteritis en is betrokken bij outbreaks in scholen, ziekenhuizen, rustoorden en cruiseschepen. 24-48 uur na infectie vertonen patiënten symptomen als diarree, buikpijn en braken. Symptomen duren 1-2 dagen en de meeste patiënten herstellen volledig zonder behandeling. Kinderen, ouderen en immuungecompromitteerden zijn vatbaarder voor dehydratatie. Norovirus is heel besmettelijk en wordt meestal verspreid via gecontamineerd voedsel of water, maar besmetting kan ook via direct contact met een patiënt.

Methode

Immuunchromatografische methode. Norovirus antigen aanwezig in de stoelgang wordt enerzijds gebonden door monoklonale antilichamen gelabeld met gekleurde latexpartikels, en anderzijds door monoklonale antilichamen gefixeerd op een vaste drager (membraan). Op deze manier ontstaat een gekleurde lijn: de test is positief.

Mogelijke interferentie

Geen interferentie met een groot aantal micro-organismen en substanties (zie bijsluiter)

Toegelaten staaltypes

Faeces in potje