Afname

Aandachtspunten:

Kamertemperatuur of 2 -8 °C : 4 uur op gestold bloed

In serum tot 1 week

Analyse

Antwoordtijd:
Maximaal 24 uur na ontvangst
Uitvoeringsfrequentie:
dagelijks
EQC Deelname?:
ja

Referentiewaarden

Leeftijd Man Vrouw
136-146 mmol/l 136-146 mmol/l

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke Info:

Testindicaties:


Natrium komt met name voor buiten de cellen en is in alle lichaamsvloeistoffen aanwezig. Natrium speelt samen met andere elektrolyten zoals kalium, chloride en bicarbonaat een belangrijke rol bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam (verdeling van water in het lichaam). Natrium komt, behalve in keukenzout (natriumchloride), voor in vrijwel alle voedingsmiddelen. De meeste mensen krijgen ruim voldoende natrium binnen. Het lichaam neemt op wat het nodig heeft en het teveel ingenomen natrium wordt via de nieren in de urine uitgescheiden. Het lichaam probeert via verschillende regelsystemen (hormonen, dorstgevoel) de hoeveelheid natrium in het lichaam heel constant te houden.


Een afwijkende hoeveelheid natrium in het bloed wordt meestal veroorzaakt door problemen in de natriumregelsystemen. Als de hoeveelheid natrium in het bloed verandert, verandert ook de hoeveelheid water in het lichaam. Deze veranderingen leiden tot een tekort (dehydratie) of een teveel (oedeem, vaak in de benen) aan water in het lichaam.


(Patho-)fysiologie:


De natriumbepaling is een van de meest aangevraagde testen. De dokter vraagt de bepaling vaak aan als onderdeel van een pakket van testen om een indruk te krijgen van de algemene gezondheid van de patiënt.


Met de natriumbepaling kan worden vastgesteld of een te hoog of te laag natriumgehalte de oorzaak kan zijn van een ziekte of aandoening van de hersenen, longen, lever, hart, nieren, schildklieren of bijnieren. Hiervoor worden behalve natrium meestal ook de andere elektrolyten gemeten zoals kalium, chloride en bicarbonaat.


De natriumbepaling wordt ook gebruikt om het effect van een behandeling te volgen. Bijvoorbeeld behandeling van een verstoorde elektrolytbalans of behandeling met plaspillen (diuretica). De meeste plaspillen zorgen ervoor dat er meer natrium, en daardoor ook water, wordt uitgeplast.


Betekenis van het resultaat:


Verhoogd:

  • Verlies aan water (dehydratie) zonder voldoende water te drinken.
  • water kan verdwijnen door te plassen, dus via de nieren.
  • Water kan ook verloren gaan door zweten of bij koorts.
  • Symptomen zijn: droog slijmvlies (mond), dorst, rusteloosheid, onlogisch gedrag en, bij hoge concentraties, zelfs toevallen en uiteindelijk coma.
  • Soms wordt hypernatriëmie veroorzaakt door een verhoogde inname van zout terwijl het lichaam onvoldoende water vasthoudt. Dit komt bijvoorbeeld voor als er te weinig ADH (antidiuretisch hormoon) wordt aangemaakt (diabetes insipidus).


Verlaagd:

  • Veel natriumverlies bij onder andere diarree, overmatig zweten, het gebruik van plaspillen of een nierziekte.
  • Ook kan het natriumgehalte verlaagd zijn door hoge waterinname (overmatig water drinken) of het vasthouden van water (oedeem) bij onder andere hartfalen, levercirrose of nierziekte met veel eiwitverlies in de urine.
  • Als de hoeveelheid natrium in bloed snel daalt, voelt iemand zich zwak en moe. In ernstige gevallen wordt een patiënt verward en kan uiteindelijk in coma raken.
  • Bij een grote hoeveelheid opgeloste stoffen in het serum (bvb. glucose,totaal eiwit, lipiden) wordt het beschikbare distributievolume voor natrium kleiner en kan "pseudohyponatriëmie" (valse verlaging van de Na waarde) ontstaan.a


Aandachtspunten:

Nomenclatuur

Nomenclatuurcode:
541354
Beschrijving:
541354 - 541365 B 60 Doseren van natrium #(Maximum 1) (Cumulregel 335, 336)
Bron: RIZIV website op 01/03/2024

Laatst gewijzigd op

2022-04-13 09:22:00