Mengsel schimmels MX1 sIgE (4 sIgE)

Synoniem

Mengsel M1, M2, M3, M6 specifiek IgE, Ig E, sIgE, RAST, MX1

Materiaal

Serumbuis met gel

Transportcondities

2 - 8 °C

Dag van bepaling

Dagelijks

Time-to-result

Maximaal 72 uur of 3 werkdagen uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

Neen

Bewaarcondities staal

Koelkast (2-8°C): 7 dagen

Diepvries(-20°C): 6 maanden

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

ja

RIZIV nomenclatuurcode

556275 - 556286 B 250 Bepalen van specifieke IgE per antigen (Maximum 6)(Cumulregel 47) Klasse 13

Gerelateerde richtlijnen

NHG - Allergische rhinitis

Wetenschappelijke achtergrond

Vele allergieën worden gemedieerd door immunoglobulines van de IgE subklasse. Het betreft de type 1 allergieën, ook soms atopie of anafylaxis genoemd. In deze vorm zijn de IgE moleculen de contactpunten tussen de allergenen en de gespecialiseerde cellen die histamine en andere substanties loslaten. 

Net als de pollen behoren de schimmels tot de voornaamste verantwoordelijke factoren voor manifestaties van respiratoire allergie (rinitis, allergisch astma). De schimmels behoren tot de microscopische flora van Fungi (zwammen); in de natuur vindt men ze in grote hoeveelheden op organische materie (planten, voedsel, enz.). De allergenen zijn de sporen (de elementen van voortplanting) en soms het mycelium (het vegetatieve gedeelte van de zwam) die gemakkelijk door de wind verspreid worden. 

Penicillium notatum en Aspergillus fumigatus zijn over het algemeen verantwoordelijk voor permanente symptomen van allergie voor schimmels. Zij komen in alle seizoenen voor en spelen een belangrijke rol bij "binnen"allergieën. 

Ter herinnering dient vermeld dat Aspergillus overgevoeligheidsreacties van het type I, van het type III of van het type I en III kan veroorzaken.

Andere schimmels die allergische symptomen kunnen veroorzaken zijn Cladosporium herbarum en Alternaria alternata. Allergie voor schimmels wordt zeer vaak door deze twee vertegenwoordigers veroorzaakt. Beide zijn voornamelijk "buiten"schimmels".

Bij een ernstige allergie is het hele lichaam betrokken en kan een allergische reactie leiden tot anafylaxie (acute vernauwing van de luchtwegen) of anafylactische shock (veroorzaakt een zuurstof tekort in de hersenen). 

Wat moet ik nog meer weten?

Er bestaat een aanzienlijke kruisreactiviteit tussen verschillende allergenen. Dit heeft enerzijds implicaties voor de kliniek (bv. secundaire allergie voor kiwi bij gekende pollenallergie), maar anderzijds zien we dit ook regelmatig op vlak van serologie. Een serologische kruisreactie uit zich echter niet altijd klinisch. 

Belangrijk op te merken is dat de nomenclatuur slechts 6 specifiek IgE bepalingen per aanvraag toelaat voor terugbetaling.

Referentiewaarden
M V
<0.35 <0.35
Eenheid

kU/l

Methode

Chemiluminescentie immunoassay

Mogelijke interferentie

hemolyse, icterie, lipemie

Benodigd staalvolume

minimum 200 µL serum + 40 µL serum per bijkomende aangevraagde allergietest

Detectielimiet

0.1 kU/L

Toegelaten staaltypes

Serum, EDTA- en heparineplasma