Helicobacter pylori antigen

Synoniem

H. pylori, maagzweer

Transportcondities

2 - 25 °C

Dag van bepaling

Dagelijks

Time-to-result

maximaal 1 week na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

Nee

Bewaarcondities staal

Koelkast (2-8 °C): 3 dagen

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

nee

Wetenschappelijke achtergrond

Helicobacter pylori is een bacterie die voorkomt in de maag en het duodenum van de mens. Deze bacterie speelt een rol in het ontstaan van chronische gastritis en maagzweren en is geassocieerd met MALT-lymfoom en maagkanker. Sommigen ondervinden geen klachten van de aanwezigheid van de bacterie (kolonisatie), anderen vertonen echter wel gastro-intestinale symptomen (infectie). Overdracht gebeurt waarschijnlijk via dieren of gecontamineerd water. 

Wat moet ik nog meer weten?

De inname van antibiotica, protonpompinhibitoren (PPI's) en preparaten op basis van bismut moet minstens twee weken voor het uitvoeren van deze analyse gestaakt worden. Deze preparaten onderdrukken namelijk Helicobacter pylori en kunnen een vals-negatief resultaat veroorzaken.

Voor deze analyse is enkel RIZIV-terugbetaling voorzien bij eerste diagnose bij een patient van 16-50 jaar, op basis van klinische gegevens (chronische gastro-duodenale pathologie).

Serologische bepaling van Helicobacter pylori-antistoffen kan geen onderscheid maken tussen een doorgemaakte of actieve infectie.

Methode

Laterale flow immunoassay. Helicobacter pylori antigen wordt gebonden door enerzijds detector-antilichamen (monoklonale antilichamen gelabeld met gekleurde latexpartikels) en anderzijds capture-antilichamen (monoklonale antilichamen gefixeerd op een vaste drager/membraan). Bij een positieve test wordt een gekleurde lijn zichtbaar.

Mogelijke interferentie

Geen interferentie met een groot aantal micro-organismen en substanties (zie bijsluiter)

Benodigd staalvolume

100 µl

Detectielimiet

64 ng/ml

Toegelaten staaltypes

Faeces in potje