Haptoglobine
Synoniem

H-Haptoglobine

Materiaal

Serumbuis met gel

Transportcondities

kamertemperatuur of 4 - 8 °C

Dag van bepaling

dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

nee

Bewaarcondities staal

kamertemperatuur of 4 - 8 °C: 24 uur

ISO 15189 accreditatie?

nee

RIZIV nomenclatuurcode

541096 - 541100 B 125 Doseren van haptoglobine met een immunologische methode (Maximum 1)(Cumulregel 35) Klasse 9

Wetenschappelijke achtergrond

Haptoglobine is een eiwit dat wordt gesynthetiseerd in de lever. Haptoglobine is betrokken bij de afbraak van rode bloedcellen. Bij beschadiging en afbraak van rode bloedcellen, komt haptoglobine vrij, bindt aan vrij hemoglobine (dat vrijkomt uit de rode bloedcellen) en wordt getransporteerd naar de lever, waar afbraak van dit hemoglobine-haptoglobinecomplex gebeurt en uitscheiding via de gal gebeurt. In zulke situaties gaat het haptoglobine gehalte in het bloed aldus dalen.

Een hoge haptoglobinewaarde kan erop wijzen dat er sprake is van inflammatie in het lichaam, aangezien haptoglobine tevens een acute-fase eiwit is.  

 

Een gedaald haptoglobine komt voor bij hemolyse, zijnde overmatige afbraak van rode bloedcellen in de bloedbaan (‘intravasale hemolyse’). Er zal dan sprake zijn van anemie, vaak vergezeld van icterus, ten gevolge van een verhoogd (indirect) bilirubine gehalte in het bloed.

Andere mogelijke oorzaken van een gedaald haptoglobine zijn: leverfunctiestoornissen met verminderde aanmaak van haptoglobine en overmatig bloedverlies.

Referentiewaarden
M V
30-200 30-200
Eenheid

mg/dl

Methode

turbidimetrie

Benodigd staalvolume

0.2 ml

Toegelaten staaltypes

serum