Afname

Aandachtspunten:

Koelkast (2-8°C): 7 dagen

Diepvries(-20°C): 6 maanden

Analyse

Uitvoerend labo:
AML Antwerpen
Antwoordtijd:
Maximaal 3 weken na ontvangst
Uitvoeringsfrequentie:
3 maal per week
ISO 15189 accreditatie?:
ja
EQC Deelname?:
ja

Referentiewaarden

Leeftijd Man Vrouw
<0.10 kU/l <0.10 kU/l

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke Info:

Testindicaties:


Een specieke IgE test of RAST test wordt aangevraagd wanneer de patiënt klachten heeft van een plotselinge (acute) of langer durende (chronische) allergie. Klachten zijn bijvoorbeeld netelroos (urticaria of galbulten), eczeem (dermatitis), verstopte neus of neusverkoudheid (rhinitis), rode en jeukende ogen, jeuk aan slijmvliezen van de mond, astma. In het licht van de klinische voorgeschiedenis kunnen allergeen specifieke IgE bepalingen helpen om de allergenen te identificeren waaraan de patiënt gevoelig is.


De combinatie van een gerichte anamnese met een IgE screeningspanel biedt vaak al een relevant resultaat. In geval van een positieve screening, kan het panel nadien verder worden uitgewerkt. 


(Patho-)fysiologie:


Vele allergieën worden gemedieerd door immunoglobulines van de IgE subklasse. Het betreft de type 1 allergieën, ook soms atopie of anafylaxis genoemd. In deze vorm zijn de IgE moleculen de contactpunten tussen de allergenen en de gespecialiseerde cellen die histamine en andere substanties loslaten. 


Bij een ernstige allergie is het hele lichaam betrokken en kan een allergische reactie leiden tot anafylaxie (acute vernauwing van de luchtwegen) of anafylactische shock (veroorzaakt een zuurstof tekort in de hersenen). 


Betekenis van het resultaat:


Een normaal resultaat betekent meestal dat de patiënt geen ‘echte' allergie heeft. Hij/zij reageert niet allergisch als hij/zij in aanraking komt met de geteste stof. De resultaten van een allergietest moeten altijd voorzichtig geïnterpreteerd worden. Zelfs als de test normaal is, bestaat er een kleine kans dat de patiënt een allergie heeft.


Een (sterk) verhoogd resultaat kan erop wijzen dat de patiënt een allergie heeft. Het komt voor dat de waarde verhoogd is, terwijl de patiënt geen klachten heeft die wijzen op allergie. Er wordt dan wel gezegd dat iemand gevoelig is, in plaats van allergisch. De hoogte van de uitslag van de allergietest voorspelt niet hoe erg de allergische reactie zal zijn. Wel is het zo dat hoe meer antistof aanwezig is, hoe groter de kans is dat de patiënt reageert op de geteste stof.


De hoogte van de specifieke IgE titer tegen het allergeen correleert dus niet steeds met de ernst van de symptomen. Deze worden eerder bepaald door de hoogte van Totaal IgE.


Aandachtspunten:


Er bestaat een aanzienlijke kruisreactiviteit tussen verschillende allergenen. Dit heeft enerzijds implicaties voor de kliniek (bv. secundaire allergie voor kiwi bij gekende pollenallergie), maar anderzijds zien we dit ook regelmatig op vlak van serologie. Een serologische kruisreactie uit zich echter niet altijd klinisch. 


Belangrijk op te merken is dat de nomenclatuur slechts 6 specifiek IgE bepalingen per aanvraag toelaat voor terugbetaling.

Nomenclatuur

Nomenclatuurcode:
556275
Beschrijving:
556275 - 556286 B 250 Bepalen van specifieke IgE per antigeen #(Maximum 6)(Cumulregel 47)
Bron: RIZIV website op 01/03/2024

Laatst gewijzigd op

2017-02-27 16:26:00