Cryptosporidium antigen

Synoniem

Parasieten, darmparasiet, parasitaire infectie, protozoa, cryptosporidiose

Materiaal

Faeces

Transportcondities

2 - 25 °C

Dag van bepaling

Dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

Nee

Bewaarcondities staal

Koelkast: 72u

Diepvries: 90 dagen

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

ja

RIZIV nomenclatuurcode

549872 - 549883 B 400 Opsporen van Cryptosporidium na concentratie in faeces (Maximum 1) Klasse 16

Wetenschappelijke achtergrond

Cryptosporidium spp. is in onze populatie één van de meest voorkomende intestinale parasieten. De parasiet is een frequente verwekker van reizigersdiarree en wordt makkelijk van mens-tot-mens overgedragen als oöcyt door direct contact met gecontamineerd water. De oöcyt is ongevoelig aan gewone desinfectantia en chlorering van drinkwater.

Bij immuuncompetente patiënten is de aandoening meestal zelflimiterend en van korte duur, maar bij AIDS-patiënten en andere immuungecompromitteerden kan dit ernstige klachten veroorzaken.

Wat moet ik nog meer weten?

Bij aanvraag voor parasitologisch onderzoek wordt standaard de antigentest voor opsporen van Giardia spp. en Cryptosporidium spp. uitgevoerd. Bij vermoeden van een uitheemse parasiet (bv na tropenreis) kan een uitgebreid microscopisch onderzoek uitgevoerd worden. Klinische gegevens en (reis)anamnese zijn hierbij van groot belang.

Methode

Membraan enzymimmunoassay. Monoklonale antilichamen gericht tegen Cryptosporidium spp. antigen zijn gefixeerd op een vaste drager (membraan). Aan het staal wordt ook een conjugaat toegevoegd: dit bevat ook antilichamen gericht tegen Cryptosporidium spp. antigen; deze antilichamen zijn echter geconjugeerd met peroxidase. Cryptosporidium spp. antigenen aanwezig in het staal binden op de antilichamen op het membraan.  De antilichamen geconjugeerd met peroxidase binden op hun beurt op de gebonden Cryptosporidium spp. antigenen. Na toevoegen van een substraat, ontstaat er een kleurreactie en wordt een blauwe lijn zichtbaar.

Mogelijke interferentie

Geen interferentie of kruisreactiviteit met een groot aantal micro-organismen (zie bijsluiter)

Benodigd staalvolume

25 µl

Detectielimiet

6000 cysten/ ml faeces

Toegelaten staaltypes

Faeces in potje