Mengsel vogelpluimen EX71 sIgE (4 sIgE)

Synoniem

Mengsel E70, E85, E86, E89 specifiek IgE, Ig E, sIgE, RAST

Materiaal

Serumbuis met gel

Transportcondities

2 - 8 °C

Dag van bepaling

3 maal per week

Time-to-result

Maximaal 72 uur of 3 werkdagen uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

AML Antwerpen

Uitbesteed ?

Ja

Bewaarcondities staal

Koelkast (2-8°C): 7 dagen

Diepvries(-20°C): 6 maanden

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

ja

RIZIV nomenclatuurcode

556275 - 556286 B 250 Bepalen van specifieke IgE per antigen (Maximum 6)(Cumulregel 47) Klasse 13

Gerelateerde richtlijnen

NHG - Allergische rhinitis

Wetenschappelijke achtergrond

Vele allergieën worden gemedieerd door immunoglobulines van de IgE subklasse. Het betreft de type 1 allergieën, ook soms atopie of anafylaxis genoemd. In deze vorm zijn de IgE moleculen de contactpunten tussen de allergenen en de gespecialiseerde cellen die histamine en andere substanties loslaten. 

Bepaalde dieren staan sinds lang bekend als een belangrijke oorzaak van allergieën. Het contact met dit type van allergenen gebeurt over het algemeen door inhalatie van stofdeeltjes waarin allergenen uit het speeksel, de urine, het serum, het epitheel of de haren en huidschilfers van deze dieren aanwezig zijn.

Het allergenisch materiaal voor deze antigenen is afkomstig van huidschilfers en veren van ganzen, kippen, eenden en kalkoenen. Die veren worden vaak gebruikt voor de vulling van beddegoed, kussens, donsdekens of gewatteerde kledij. Bij alle vogels huizen ook heel wat parasieten in hun pluimen; een belangrijke parasiet is hier een mijt, de ornithonyssus sylviarum.

Bij een ernstige allergie is het hele lichaam betrokken en kan een allergische reactie leiden tot anafylaxie (acute vernauwing van de luchtwegen) of anafylactische shock (veroorzaakt een zuurstof tekort in de hersenen). 

Wat moet ik nog meer weten?

Er bestaat een aanzienlijke kruisreactiviteit tussen verschillende allergenen. Dit heeft enerzijds implicaties voor de kliniek (bv. secundaire allergie voor kiwi bij gekende pollenallergie), maar anderzijds zien we dit ook regelmatig op vlak van serologie. Een serologische kruisreactie uit zich echter niet altijd klinisch. 

Belangrijk op te merken is dat de nomenclatuur slechts 6 specifiek IgE bepalingen per aanvraag toelaat voor terugbetaling.

Referentiewaarden
M V
Pluimen kippen, eenden, ganzen Pluimen kippen, eenden, ganzen
Eenheid

kU/l

Methode

Fluorescentie enzyme immuno-assay (FEIA)

Mogelijke interferentie

hemolyse, icterie, lipemie

Benodigd staalvolume

minimum 200 µL serum + 40 µL serum per bijkomende aangevraagde allergietest

Detectielimiet

0.1 kU/L

Toegelaten staaltypes

Serum, EDTA- en heparineplasma