Campylobacter antigen

Synoniem

Campylobacteriosis, diarree

Materiaal

Faeces

Transportcondities

2 - 25 °C

Dag van bepaling

Dagelijks

Time-to-result

Maximaal 24 uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

Hoofdlabo Waregem

Uitbesteed ?

Nee

Bewaarcondities staal

Koelkast: 3 dagen

ISO 15189 accreditatie?

nee

EQC deelname?

ja

Wetenschappelijke achtergrond

Campylobacteriosis is wereldwijd één van de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Campylobacter spp. komen wijdverspreid voor bij vogels en zoogdieren. Besmetting van voedsel door Campylobacter spp. gebeurt dan ook voornamelijk via deze dieren, zowel via rechtstreeks contact als via feco-orale overdracht (kan ook via gecontamineerde melk, gemalen vlees of drinkwater). Voornamelijk Campylobacter jejuni en Campylobacter coli zijn verantwoordelijk voor bacteriële gastro-enteritis bij mensen. Na een incubatieperiode van 2-10 dagen treden symptomen op, en stoelgang kan tot 4 weken na de besmetting nog infectieus zijn.

De meeste infecties met Campylobacter spp. verlopen asymptomatisch. Symptomen starten met een prodromale fase (koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn), waarna gastro-enteritis optreedt met diarree (waterig, soms bloederig), krampen en buikpijn. In uitzonderlijke gevallen kan laattijdig arthritis en Guillain-Barré syndroom ontstaan. Behandeling met antibiotica is slechts nodig bij ernstige gevallen; meestal is de infectie zelflimiterend en volstaat symptomatische behandeling (bv ORS, loperamide).

Referentiewaarden
M V
negatief negatief
Methode

Laterale flow immunochromatografische test. De test gebruikt twee antilichamen gericht tegen Campylobacter spp. om het antigen te capteren: een gebiotinyleerd antilichaam en een antilichaam gelabeld met goudpartikels. Op deze manier worden bij aanwezigheid van Campylobacter antigen immuuncomplexen gevormd tussen het antigen en de twee antilichamen. Het biotine op één van de twee antilichamen kan gebonden worden door streptavidine, dat verankerd zit aan een vaste drager (membraan van de test). Door deze binding onstaat een zichtbare rode lijn. Wanneer geen Campylobacter antigen aanwezig is in het staal, worden ook geen immuuncomplexen gevormd en treedt er bijgevolg geen binding op met streptavidine: er verschijnt geen rode lijn.

Mogelijke interferentie

Geen interferentie of kruisreactiviteit met een groot aantal micro-organismen (zie bijsluiter)

Benodigd staalvolume

50 mg

Detectielimiet

C. jejuni: 2.1 x 10^4 CFU/ml; C. coli: 8.5 x 10^5 CFU/ml

Toegelaten staaltypes

Faeces in potje