Koper in urine
Synoniem

Time-to-result

Maximaal 96 uur of 4 werkdagen uur na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

AML Antwerpen

Uitbesteed ?

Ja

RIZIV nomenclatuurcode

547551 - 547562 B 1200 Doseren van een zwaar metaal (As,B,Bi,Cd,Co,Cr,Hg,Mn,Ni,Sn,Tl), van Au of Ag met atoomabsorptiespectrometrie of een minstens evenwaardige methode (maximum vijf metalen van deze lijst) (Maximum 5)(Diagnoseregel 70) Klasse 24

Wetenschappelijke achtergrond

De ziekte van Wilson is genetische  koperstapeling. De ziekte presenteert zich tussen ongeveer de 6e en 40e levensjaar. Typisch zijn de levercirrose, neurologische ziekte en de Kayser-Fleischer ringen in de cornea. Plasma koper is (licht) verlaagd vanwege ceruloplasmine tekort (wel veel koper aan albumine) terwijl 24 uurs urine koper verhoogd is.
De ziekte van Menkes is een extreme vorm van koper deficiëntie veroorzaakt door defect in koper transport en opslag. De ziekte presenteert zich meestal ongeveer 3 maanden na de geboorte.  Het typische breekbare (kinky brittle) haar is een direct gevolg van het koper tekort in het haar. Er is een verlaagd koper in plasma en in 24 uurs urine. Koper in rode bloedcellen is normaal en er is geen neutropenie en anemie (wat wel voorkomt bij verworven koper deficientie).
Verworven koper deficiëntie wordt geassocieerd met neutropenie en hypochrome anemie, osteoporose, verminderde huidpigmentatie, neurologische aandoeningen (hypotonie, apneu, psychomotore retardatie). Verder wordt een tekort aan koper geassocieerd met coronair lijden. 

Referentiewaarden
M V
<30.000 <30.000
Eenheid

µg/24u

Methode

atoomabsorptie