Aldosterone
Synoniem

Materiaal

Serumbuis met gel

Transportcondities

Test < 4 dagen: 4°C. Test > 4 dagen: -20°C.

Time-to-result

maximaal 1 week na ontvangst

Uitvoerend laboratorium

AML Antwerpen

Uitbesteed ?

Ja

Bewaarcondities staal

4 dagen: 4°C.
Test > 4 dagen: -20°C.

ISO 15189 accreditatie?

ja

RIZIV nomenclatuurcode

434814 - 434825 B 600 Doseren van aldosteron (Maximum 1)(Cumulregel 210,322,121) Klasse 19

Wetenschappelijke achtergrond

 

Aldosteron is een steroïdhormoon dat wordt geproduceerd in de bijnier, meer precies in de zona glomerulosa, de buitenste laag van de bijnierschors.

Aldosteron behoort tot de zogenaamde mineralocorticoïden. Het speelt een belangrijke rol in het handhaven van de bloeddruk.

De nieren spelen een hoofdrol in het reguleren van de water- en zoutbalans. Het zoutgehalte in het lichaam wordt onder meer gereguleerd door het in de bijnierschors geproduceerde hormoon aldosteron. Het zorgt tijdens de vorming van de urine voor het uitwisselen van natrium (Na+) tegen kalium (K+) en helpt zo ook om de bloeddruk te regelen.

De nieren houden de elektrolytenconcentraties in het lichaam constant waardoor de hoeveelheid zout in de urine kan variëren. Aldosteron zorgt voor meer terugresorptie van water en natrium door activatie van natriumkanalen aan de apicale celmembraan in de distale tubulus en verzamelbuis van het nefron. Een Na/K-ATPase pompt aan de basolaterale zijde van de cel dan het natrium uit de cel en het water volgt deze beweging. Deze antidiuretische werking doet het bloedvolume vergroten en de bloeddruk stijgen.

Aldosteron maakt deel uit van het RAAS: het renine-angiotensine-aldosteronsysteem.

Referentiewaarden
M V
Liggend: 1.8 - 23.8 ng/dl;Rechtop: 2.5 - 39.2 ng/dl Liggend: 1.8 - 23.8 ng/dl;Rechtop: 2.5 - 39.2 ng/dl
Eenheid

ng/dl

Methode

Chemi Luminiscent Immuno Assay (CLIA)