Aandacht voor preanalytische fase

Het wordt algemeen aangenomen dat ongeveer 60-80% van de diagnostische beslissingen in de geneeskunde beïnvloedt worden door laboratoriumanalyses. Een vaak onderschatte fase in het totaalproces van de laboratoriumgeneeskunde is de pre-analytische fase. Als we het proces bekijken tussen het aanvragen van een analyse door de arts en het opnieuw ontvangen van de laboratoriumresultaten, dan kan er aangenomen worden dat 50-70% van de fouten gedurende dit proces zich in de preanalytische fase situeren, terwijl slechts 10-15% analytische fouten zijn en 10-30% in de post-analytische fase.
figuur site

Bewustwording van de mogelijkheid tot fouten maken is een belangrijke stap. De belangrijkste oorzaken van pre-analytische fouten zijn:figuur siteKlinisch Laboratorium Maenhout is erop gebrand deze foutenmarge te beperken. Belangrijke troeven daartoe zijn onder andere onze uitgebreide laboratoriumgids en afname-instructies waar U informatie kan verzamelen ivm patiëntvoorbereiding, het afnemen van een staal, hoe het staal moet getransporteerd worden.

Een tweede belangrijk item is vaak misidentificatie van patiënten. Hiervoor zullen wij vanaf heden U de mogelijkheid bieden gebruik te maken van voorgedrukte barcode-labels die U kan gebruiken om enerzijds uw aanvraag de identificeren en anderzijds de stalen. Door de directe link tussen de barcode op het staal en deze op de aanvraag, zal het aantal misidentficaties van stalen aanzienlijk moeten verminderen.

Indien U graag dergelijke barcode-labels wil bestellen, neem dan contact op met het laboratorium.