Aandacht voor correcte afname baarmoederhalsuitstrijkjes

 

Het labo voor pathologie van Jan Yperman had graag uw aandacht gevraagd voor onderstaande technische punten met betrekking tot de baarmoederhalsuitstrijkjes.

Zij vinden regelmatig borsteltjes in de potjes en vaak veel gel, wat de kwaliteit van het preparaat niet ten goede komt.

Met een uitleg van de techniek waarmee het dunne-laag-preparaat wordt gemaakt zult u beter begrijpen waarom.

Knipsel

Het potje wordt verwerkt met een volautomatisch toestel dat de barcode op het potje checkt, alsmede de barcode op het glaasje, zodat zeker géén patiëntenverwisseling kan plaatsvinden.

 1. De cellen worden gehomogeniseerd, het potje wordt automatisch opengedraaid.
 2. Een filter komt in de vloeistof om de cellen aan te zuigen totdat het filtermembraan verzadigd is.
  • bij aanwezigheid borsteltje : filter klapt op borstel > toestel in alarm > borstel moet manueel uit potje gehaald > celverlies > toestel resetten > tijdverlies
  • bij aanwezigheid gel, veel bloed , veel mucus : sensor detecteert verzadigd membraan en stopt met aanzuigen > resulteert in celarm preparaat > mogelijk onvoldoende kwaliteit
 1. De filter wordt omgedraaid en met een geringe druk van achter het filtermembraan worden de cellen door hun natuurlijke lading naar het glaasje getrokken. > resultaat : een mooie monolayer (4).

–> Het is dus van belang om het afnameborsteltje op de correcte manier uit te spoelen (en dus niet af te kraken) in het recipiënt. Ook het gebruik van gel wordt liefst zo veel als mogelijk beperkt.

Indien u nog vragen heeft zijn wij graag bereid deze toe te lichten, dus aarzel niet ons te contacteren.

Tevens kunt u een uitgebreid filmpje bekijken van de afname-instructie op onze website: (https://www.yperman.net/item.php?itemno=4_5_70_375&lang=NL)

Graag willen ook nog aandacht om :

 • Het juiste fixatief te gebruiken.
 • De recipiënten goed dicht te draaien.
 • De plastiekfolie volledig te verwijderen.
 • Geen Thinprep PreservCyt potjes te gebruiken die over de vervaldatum zijn.